Buffon maakt het officieel en zet punt achter 28-jarige (!) carrière

Gianluigi Buffon (45) heeft zijn laatste wedstrijd in het profvoetbal gekeept. De Italiaanse goalie heeft besloten zijn doorlopende contract bij Parma niet uit te dienen en zegt het profvoetbal vaarwel.

Zo komt er een einde aan een prachtige carri√®re, die 28 jaar duurde. Buffon kreeg nog aanbiedingen vanuit Amerika en Saoedi-Arabi√ę om zijn carri√®re voort te zetten, maar na een imponerende 975 clubwedstrijden en 175 interlands is het klaar voor de legendarische keeper.

Op 19 november 1995 maakte de Serie A kennis met Buffon. Hij debuteerde onder de lat bij Parma en hield razend knap meteen de nul tegen het sterrenensemble van AC Milan (0-0), waar toentertijd nog aanvallers als George Weah en Roberto Baggio rondliepen. Zijn eerste periode bij Parma duurde uiteindelijk tot en met 2001, toen Juventus hem inlijfde. Op dat moment werd Buffon de duurste keeper ter wereld. Zijn komst ging ten koste van Edwin van der Sar, die naar Fulham vertrok.

Buffon won met Parma de UEFA Cup, de Coppa Italia en de Italiaanse Super Cup, maar bij Juventus was het zilverwerk pas echt niet meer aan te slepen. Buffon werd tienmaal kampioen van Itali√ę, won nog eens vijfmaal de Coppa Italia en zesmaal de Super Cup. Opmerkelijk: in 2007 werd hij ook kampioen in de Serie B. Na een grootschalig omkoopschandaal werd Juventus teruggezet naar het tweede niveau, Buffon bleef de club trouw en promoveerde meteen weer.

tromoto nv

In 2013 keepte Buffon zijn vijfhonderdste wedstrijd in de Serie A en in 2016 werd besproken dat hij serieus richting de status van Millennium Man ging. Het keepen van duizend wedstrijden voor club en land kwam erg dichtbij. Buffon haalde dat aantal uiteindelijk gemakkelijk: hij sluit in 2023 zijn carrière af met 975 wedstrijden op clubniveau.

Buffon keepte niet alleen voor Parma en Juventus. In 2018 verliet hij Juventus voor een kort avontuur bij Paris Saint-Germain, maar een jaar later keerde hij alweer terug in Turijn. Daar keepte hij nog twee seizoenen, om in 2021 terug te keren bij jeugdliefde Parma. Hij deed twee pogingen om met die club terug te keren naar de Serie B. Afgelopen seizoen bereikte Parma de play-offs, maar daarin werd het uitgeschakeld.

Met het stoppen van Buffon is ook de laatste actieve speler van het gouden Itali√ę uit 2006 gestopt. Waar toenmalige teamgenoten als Fabio Cannavaro, Andrea Pirlo, Gennaro Gattuso en Filippo Inzaghi al lang en breed begonnen zijn aan hun trainerscarri√®re, was Buffon heel lang de enige overgebleven actieve speler van het Itali√ę dat in 2006 het WK won. Het was ook meteen de enige prijs die Buffon won met het nationale elftal.

Het is nog niet bekend wat Buffon gaat doen in zijn pensioen. Italiaanse media schreven eerder al dat hij na een lange carrière meer tijd met zijn gezin wil doorbrengen. Over een rol in de voetballerij werd toen nog niet gesproken.

vi.nl

Share article

Latest articles