QN Sport+ Television N.V.

Cambuur maakt in Alkmaar feest compleet: schaal is binnen

SC Cambuur maakt als kampioen de stap van de Keuken Kampioen Divisie naar de Eredivisie. De Leeuwarder formatie kan na de zege op Jong AZ de schaal in ontvangst nemen.

Na het officieel verzekerd te zijn van promotie naar de Eredivisie had SC Cambuur zijn zinnen gezet op de titel. Het moest de kroon worden op het seizoen waarin met een jaar vertraging de terugkeer op het hoogste niveau werd bewerkstelligd.

De Leeuwarder formatie onderstreepte vrijdag zijn status aparte in de Keuken Kampioen Divisie. In de eerste helft werd Jong AZ al op een kansloze achterstand gezet. Na de eigen goal van Peer Koopmeiners liep Cambuur de Alkmaarse beloften onder de voet. Doelpunten van Robert Mühren (zijn 35ste), Issa Kallon en Erik Schouten zorgden voor een meer dan comfortabele marge.

 

Yusuf Barasi tekende in het eerste kwartier na rust met twee goals, waarvan één na een fout van verdediger Calvin MacIntosh, voor het Alkmaarse antwoord. Het was een smet op de toch mooie avond voor Cambuur.

Want de laatste potentiële spelbreker – De Graafschap – haakte vrijdag ook af. Door het puntenverlies tegen Almere City FC moeten De Superboeren ook het hoofd buigen voor SC Cambuur. Na afloop kon KNVB-directeur Eric Gudde daarom de schaal officieel aan de Leeuwarders uitreiken, ook al had De Jong liever iemand anders van de KNVB gezien.

Voor Cambuur is het na 1992 en 2013 de derde titel in de Eerste Divisie in de clubhistorie. De ploeg van trainer Henk de Jong kan het historische jaar nog meer kleur geven door de meest productieve club te worden in een seizoen op het tweede niveau in Nederland. Het record is nog in handen van Heracles Almelo, dat in het seizoen 1960/61 tot 115 doelpunten kwam.

vi.nl