Carlsen, topschaker en modekoning

Hij is de ‘wonderboy’ van het mondiale schaken. Wereldkampioen Magnus Carlsen paart brille op het schaakbord aan een in zijn tak van sport tot op heden nimmer vertoond popster-achtig imago. Logisch daarom dat in Wijk aan Zee, waar momenteel het 77ste Tata Steel-toernooi wordt gehouden, alle schijnwerpers op Carlsen gericht zijn. Maar de fans komen tot dusver bedrogen uit.

Carlsen is namelijk het toernooi in Wijk aan Zee moeizaam begonnen met twee remises en een nederlaag. Hij won pas één keer. Die nederlaag was opmerkelijk. Sinds 2012 bleef Carlsen negentien opeenvolgende partijen ongeslagen in Wijk aan Zee.

In 2013 won hij het prestigieuze schaaktoernooi met 10 uit 13. Maar de voorbije dagen bleek Carlsen geen schim van de virtuoos die zich sinds twee jaar officieel wereldkampioen mag noemen.

Commercials en talkshows

De vraag is nu of Carlsen niet te veel met andere dingen bezig is. In zijn vaderland Noorwegen is hij uitgegroeid tot een ‘showbizz-personality’, een schaker die welhaast vaker opduikt in commercials en talkshows dan achter het schaakbord. Goed voor zijn portemonnee, zo erkent de Nederlandse schaakexpert Hans Böhm, maar vermoedelijk niet zo goed voor Carlsens sportieve carrière en de schaaksport in het algemeen.

Niettemin blijft Böhm lovend over dat wat Carlsen als schaker in zijn mars heeft. “Hij is Kasparov voorbij.”

De Noorse televisiezender TV2 is dagelijks aanwezig in Wijk aan Zee om verslag te doen van de verrichtingen van Carlsen. “Hij is erg beroemd. Hij heeft veel prijzen gewonnen. Mensen lezen graag over hem. Vooral als hij aan dit soort toernooien meedoet en aan het WK. Hij staat vaak in de krant”, zegt Kaja Snare, verslaggeefster van TV2.

Snare: “Schaken is door hem cool, dat was vroeger niet zo. Dus ik denk dat het Noorse schaken een mooie toekomst heeft. Maar nu speelt hij heel teleurstellend. Het moet echt beter.”

Carlsen hoopt het schaken populair te maken onder jongeren. En door zich op andere podia, zoals kledingreclames en talkshows, te presenteren, denkt hij dat voor elkaar te krijgen. “Ik probeer het schaken te promoten. Dat het een geweldig spel is, leuk voor kinderen. Dat wil ik overbrengen”, benadrukt hij.

Druk leven

Anish Giri, de 20-jarige geboren Rus die voor Nederland uitkomt, denkt dat Carlsen juist wel kan omgaan met zo’n druk leven. “Voor veel mensen is het moeilijk om je goed te concentreren als je een week lang fotoshoots hebt. Voor hem maakt het niet uit.”

Carlsen gelooft ondanks de stroeve start in Wijk aan Zee nog in de eindzege. “Ik weet uit ervaring dat je bij zo’n lang toernooi ondanks een slechte start hoog kunt eindigen.”

nos.nl

Share article

Latest articles