Cijfers wijzen uit: ‘uitdoelpuntenregel’ verliest waarde

Topcoaches zijn een lobby gestart om de veel bediscussieerde ‘uitdoelpuntenregel’ af te schaffen in Europese clubtoernooien. Volgens hen is het tegenwoordig makkelijker om een doelpunt buitenshuis te maken dan vroeger, maar klopt dat?

Als over twee wedstrijden de totale stand op een gelijkspel uitkomt, wint de ploeg met de meeste uitdoelpunten. Die regel werd in 1965 ingevoerd om een overschot aan beslissende derde wedstrijden of lotingen te voorkomen. Daarbij werd ook rekening gehouden met het feit dat de omstandigheden in verschillende stadions sterk verschilden. Daarom zou het uitspelende team een voordeel krijgen als er op vreemde bodem gescoord zou worden.

Dat is achterhaald, vindt een peloton topcoaches. Onder anderen Massimiliano Allegri (Juventus), Carlo Ancelotti (Napoli), Unai Emery (Arsenal), Julen Lopetegui (Real Madrid), José Mourinho (Manchester United), Thomas Tuchel (Paris Saint-Germain) en Arsène Wenger (oud-coach van Arsenal) vertelden de UEFA tijdens de jaarlijkse klankbordbijeenkomst dat het tegenwoordig makkelijker is om doelpunten te maken op vreemde bodem.

Percentage

Maar is dat zo? Statistiekenbureau Gracenote becijferde in opdracht van deze site het percentage uitdoelpunten in alle Europese knock-outwedstrijden, van kwalificaties tot halve finales van zowel de Europa League en de Champions League, per seizoen. En wat blijkt? Bij de invoering van de regel zat het percentage uitdoelpunten in Europese knock-outwedstrijden op 32,6 procent. Dat percentage bouwde zich gestaag op naar om en nabij de 40 procent, met als piekpunt de 45,6 procent in het seizoen 2013/2014. Vorig seizoen eindigde het gemiddelde op 41,8 procent, dit seizoen staat de balans na de enorme reeks kwalificatie- en play-offswedstrijden in beide clubtoernooien op 38,7 procent.

Waarmee het gelijk van de coaches wordt bevestigd. Buitenshuis een doelpunt maken is eenvoudiger geworden, de omstandigheden zijn gelijker geworden. En hoe dichterbij de cijfers richting de 50 procent gaan, hoe meer de toegevoegde waarde van de uitdoelpuntenregel teniet wordt gedaan.

door:ad.nl

Share article

Latest articles