Cilic ten koste van Berdych naar laatste vier US Open

Tennisser Marin Cilic heeft in New York de halve finales bereikt bij de US Open. De als 14de geplaatste Kroaat was in drie sets te sterk voor de als zesde geplaatste Tsjech Tomas Berdych: 6-2 6-4 7-6 (4). Cilic komt in de halve eindstrijd uit tegen de winnaar van het duel tussen de Zwitser Roger Federer en de Fransman Gaël Monfils.

Cilic haalde nooit eerder de laatste vier op Flushing Meadows. Hij heeft oud-speler Goran Ivanisevic als trainer-coach, de man die in 1996 als laatste Kroaat de halve finales van de US Open haalde.
Cilic sloeg bij de nodige wind in het Arthur Ashe Stadium liefst 19 aces, tegen slechts 4 voor Berdych. Mede door zijn ijzersterke service stond de Tsjech voortdurend onder druk. De partij duurde 2 uur en 12 minuten.

‘Het viel niet mee in deze winderige omstandigheden’, liet de Kroaat weten. ‘Ik denk dat ik mij net iets beter aan de omstandigheden heb aangepast dan Tomas.’

Cilic miste vorig jaar de US Open door een schorsing vanwege doping. In zijn urine waren sporen van een verboden stimulerend middel aangetroffen. Volgens Cilic lagen door hemzelf aangekochte glucosetabletten aan de basis van zijn positieve controle. Hij kreeg later strafvermindering omdat hij niet de intentie had prestatiebevorderende middelen te nemen.

Cilic stond eerder bij de Australian Open in 2010 in de halve finales van een grandslamtoernooi. Op de US Open was hij kwartfinalist in 2009 en 2012.

ad.nl

Share article

Latest articles