QN Sport+ Television N.V.

Code rood bij Spanje: Lewandowski zorgt voor tweede teleurstelling op rij

Spanje moet in de derde speelronde alles op alles zetten om de knock-outfase van het EK nog te bereiken. De voetbalgrootmacht speelde zaterdagavond net als in het eerste groepsduel gelijk. Dit keer zat Polen de Spanjaarden dwars.

Na de 0-0 tegen Zweden was er eerder deze week al behoorlijk wat kritiek op de Spaanse nationale ploeg. Luis Enrique riep op tot rust. Volgens de bondscoach was het veldspel van zijn ploeg toen zeker niet slecht en hij verdedigde Álvaro Morata na enkele missers van de spits. Morata behield zoals aangekondigd zijn plek voor het duel met Polen. Luis Enrique voerde ten opzichte van de eerste groepswedstrijd slechts één wijziging door: Gerard Moreno startte tegen Polen in plaats van Ferran Torres, om meer stootkracht te hebben voorin.

Die keuze van Luis Enrique pakte in de eerste helft uitstekend uit, want Moreno had een belangrijke rol bij het doelpunt waarmee de wedstrijd werd opengebroken. De aanvaller die met Villarreal vorig seizoen de Europa League won, sneed in de 25ste minuut vanaf de rechterflank naar binnen en gaf scherp voor in de richting van Morata. De spits tikte de bal van dichtbij binnen, maar het doelpunt werd in eerste instantie afgekeurd vanwege buitenspel. De VAR bekeek de situatie en oordeelde dat er van buitenspel net geen sprake was: 1-0 voor Spanje. De reactie van de bekritiseerde Morata na dat goede nieuws voor Spanje was veelzeggend: na het juichen ging hij naar Luis Enrique om de bondscoach persoonlijk te bedanken voor het vertrouwen.

 

De voorsprong van Spanje was zeker niet onverdiend. De thuisploeg was in Sevilla erg dominant tegen Polen, net als vijf dagen geleden tegen Zweden. Het gevaar van Robert Lewandowski werd in de eerste helft goed geneutraliseerd, op één moment na. Nadat Piotr Zielinski tegen de paal had geschoten, kon de Poolse ster in de rebound van dichtbij toeslaan. Lewandowski stuitte echter op doelman Unai Simon.

Noem het de generale repetitie voor Lewandowski, die misser. De goalgetter mist zelden twee goede kansen achter elkaar en dat was in Sevilla ook niet het geval. In de 54ste minuut sloeg hij alsnog toe. Hij reageerde veel alerter en agressiever dan Aymeric Laporte bij een voorzet van Kamil Jozwiak en klopte Simon met een kopbal: 1-1 (hoofdbeeld). Laporte protesteerde nog bij scheidsrechter Daniele Orsato omdat hij vond dat hij in de rug werd geduwd, maar die duw was volgens de Italiaanse arbitrage te licht om de treffer af te keuren.

Slotoffensief mislukt opnieuw
Orsato maakte even later wel een belangrijke beslissing in het voordeel van de Spanjaarden. Na ingrijpen van de VAR legde hij de bal op de stip voor een overtreding op Moreno. De rechtsbuiten ging zelf achter de bal staan en miste door tegen de paal te schieten. Morata miste in de rebound, waarna Spanje wist dat het opnieuw een slotoffensief moest starten. Luis Enrique voerde de druk op de Polen met frisse krachten op. Torres viel in, Pablo Sarabia en Fabián Ruiz kwamen later ook nog in de ploeg voor extra creativiteit. Maar het was niet genoeg. Voor Morata lag zijn Juventus-collega Wojciech Szczesny in de weg bij een van de beste kansen.

Net als tegen Zweden was het slotoffensief van de Spanjaarden dus tevergeefs. Een van de schaduwfavorieten voor eindwinst van het EK heeft nu na twee speelrondes nog maar twee punten. Woensdagavond moet in Sevilla gewonnen worden van Slowakije om alsnog door te gaan naar de achtste finale. Polen moet op die avond winnen van Zweden om de EK-droom levend te houden.

vi.nl