Column : Björn

Neerlands hoop in bange voetbal dagen, Björn Kuipers, werd woensdag uitgeschakeld in de Champions League. We staan achter je, Björn!

In de nazomer van dit jaar is het zestig jaar geleden dat er voor het eerst gevoetbald werd om de Europacup (de toevoeging ‘voor Landskampioenen’¬†hoefde er nog niet bij, want andere Europacups waren er niet).

De verhouding van Nederland tot deze trofee heeft zich in die zestig jaar ongeveer als volgt ontwikkeld.

In de jaren vijftig had Real Madrid een abonnement op het ding en wisten wij nog van niks. In de jaren zestig timmerden we leuk aan de weg, maar waren we nog net niet goed genoeg. In de jaren zeventig waren we het baasje en rockten we als een tierelier. In de jaren tachtig en negentig kon het incidenteel nog.

In de jaren ‘nul’¬†moesten we accepteren dat het hoogst haalbare een knappe campagne tot de kwart- of halve finale was en nu, in de jaren tien, zit zelfs dat er niet meer in en kunnen we maar beter niet al te veel meer over die Champions League nadenken, want daar worden we alleen maar knorrig en verdrietig van.

Zelfs de tijd dat eigenlijk alle Champions League-topclubs gezichtsbepalende Nederlandse spelers in de gelederen hadden, lijkt voorbij. Qua Champions League-chauvinisme moeten we het tegenwoordig een beetje hebben van Arjen Robben en Björn Kuipers. Eervolle vermeldingen voor Klaas-Jan Huntelaar en Gregory van der Wiel, waarvan akte, maar daarna heb je het wel ongeveer gehad.

Dat is magertjes en best een beetje pijnlijk voor een voetbalnatie die ooit zes ‘Cups met de Grote Oren’¬†binnenhaalde en nog heel wat andere internationale voetbalhoofdprijzen.

VOC-mentaliteit

Niettemin: op Arjen en Björn kunnen we trots zijn. Arjen is superster bij de enige Europese topclub waar je als neutrale voetballiefhebber sympathie voor kunt voelen: fatsoenlijk geleid, geen wanstaltig grote schuldenlast, geen exotische miljardair als eigenaar en nog aanvallend voetbal spelen ook.

Maar vlak Björn niet uit. Eigenlijk is vooral híj de verpersoonlijking van de VOC-mentaliteit. Knaap uit Twente werkt zich op tot topscheidsrechter, vanuit een met vader en vrouw opgebouwd imperium, bestaand uit drie C1000-filialen en een haarstudio te Oldenzaal. Uitstekend.

Wat dat betreft was woensdagavond een droevige avond. Arjen ging door naar de kwartfinale, maar Björn werd uitgeschakeld. Althans, dat mogen we wel aannemen, dat Björn eruit ligt.

Björn, onze respectabele nationale opperscheids met zijn rechte rug en zijn natuurlijk gezag, liep plotseling te schutteren in de knock-outfase van de Champions League zoals onze eredivisieclubs dat zouden doen: bangig, steeds een stap te laat, niet opgewassen tegen de fysieke en mentale power van de grote meneren, kansloos, een beetje deerniswekkend eigenlijk. Het zal een off-day zijn geweest.

Nu moet wel gezegd dat Bj√∂rn in zijn eentje tegenover heel wat tegenstanders stond: 22 voetballers en niet te vergeten zijn eigen grensrechter, die een veel beter zicht had op die tackle van Ibrahimovic, maar Bj√∂rn liet verzuipen, in plaats van hem te waarschuwen (“Bj√∂rn, Bj√∂rn, niet doen Bj√∂rn, hij hield in Bj√∂rn, het is geen rood Bj√∂rn‚Ķ BJ√ĖRN! Wat doe je nou??”).

Björn, onze de facto Champions League-held, verzoop op Stamford Bridge als Karel Doorman in de Javazee. Een glorious loser; het was in de geschiedenis al zo vaak het hoogst haalbare voor een Hollander.

Twee kampen

De manier waarop Bj√∂rn, √≥nze Bj√∂rn, na afloop eendrachtig gesandwiched werd door Paris Saint-Germain (“Hij had geen idee wat hij aan het doen was”, zei Zlatan) √©n Chelsea (“Ik hoop dat de UEFA deze fout terugdraait”, zei Mourinho)‚Ķ Dodelijker bestaat niet: bestookt worden vanuit twee kampen. Zelfs ik voelde het in mijn hart. Dat kon Nederland voetballand er nog net bij hebben.

Kop op, Björn. Trek je even terug. Maak het koppie even lekker leeg. Wandeling door Oldenzaal. Vulploeg helpen met het afspiegelen van een winkel. Babbeltje met de dames onder de droogkappen in de haarsalon. En daarna weer moedig voorwaarts. We willen graag een beetje blijven meetellen, Björn. Het vaderland heeft je nodig.

Door: NU.nl

Share article

Latest articles