QN Sport+ Television N.V.

Column : Evaluatie

hiddink afscheid

Crisis in het Nederlandse voetbal. Iedereen is de kluts kwijt. En dan kan het gebeuren dat Guus Hiddink bij Bert van Oostveen op gesprek moet.

Goed. Er zijn in de UEFA-clubtoernooien dus 24 landen (waaronder Slovenië, Kazachstan en Cyprus) die dit seizoen betere resultaten boeken dan Nederland. Met andere woorden: we staan 25e op de ranking.

Dat is niet zo best. En ons nationale voetbalzelfvertrouwen had na ‘IJsland’ toch al een klein tikkie gehad, maar toch wil ik iedereen op het hart drukken om niet in paniek raken. Het is zaak om nu rustig te blijven.

Wel moet er natuurlijk iets gebeuren, dat lijkt me helder. Ik zat te denken aan een vervroegde evaluatie op het kantoor van Bert van Oostveen, waarbij de directies van Ajax, PSV en Feyenoord een eerlijke kans krijgen om uit te leggen hoe dit allemaal kan.

Hoogtepunt

Zonder gekheid: dat evaluatiegesprek van Guus Hiddink, deze week bij Bert van Oostveen! Ik was er niet bij, ik weet niet wat er gezegd is, maar ik weet zeker dat het het hoogtepunt van de voetbalweek was. Per definitie.

Zoiets verzin je namelijk niet. Guus op functioneringsgesprek bij Bert.

Hij doet het belabberd hoor, Guus, daar niet van. Daar krijgt echt geen mens meer de geestdrift in die je nodig hebt om een EK-kwalificatie tot een goed einde te brengen. Dat was vóór zijn aanstelling al duidelijk waarneembaar, dus nu ook.

Maar Guus is wel een grote meneer hè. Overal geweest, alles gezien en gedaan. En die ga je dan naar Zeist laten rijden om hem na een paar nederlagen te onderwerpen aan een ‘vervroegde evaluatie’. Confronteren. Even checken of hij het allemaal wel goed doet.

Koffie

Je ziet ‘m al binnenlopen, Guus. Strak bekkie. Zondagse kleren aangetrokken. Functioneringsgesprek met Bert. Grutjes. De receptioniste laat Guus zijn naam invullen op de bezoekerslijst en wijst naar een houten bankje in een gang, pal naast een deur met een bordje waarop ‘Van Oostveen’ staat.

Guus trommelt met twee vlakken handen op zijn knieën. De stilte drukt hem op de zitting. Hij hoort zijn hart bonzen in zijn keel en hij denkt aan de Achterhoek. Zijn hart maakt een nerveus sprongetje als de deur open zwaait en de grote baas naar buiten stapt. Het is zover. Diep ademhalen en zo opgeruimd mogelijk doen.

“Guus. Kom binnen. Koffie?”

En dan, eenmaal binnen, als de deur weer dicht is, die strenge blik.

“Vertel eens: hoe vind je zélf dat het gaat, Guus?”

Bühne

Zo is het natuurlijk niet gegaan. Maar hoe dan wel? Was het een afspraak voor de bühne? Om pers en publiek iets aan te reiken? Hebben Bert en Guus, toen de deur eenmaal dicht was, een uurtje grappige filmpjes op YouTube zitten bekijken, om daarna met een ernstig gezicht tegen de rondhangende journalisten te zeggen dat het een goed gesprek was, dat er nog voldoende vertrouwen is en dat de schouders eronder gaan?

Het zou kunnen. Of is Guus boos geworden? Heeft hij gezegd dat de schertsvertoning in de media hem flink in het verkeerde keelgat is geschoten? En dat hij er werkelijk niet over peinst om tegenover een lichtgewicht als Bert zijn ‘badge and number’ in te leveren?

Heeft Bert schoorvoetend gevraagd of hij een selfie met Guus mocht maken? Wilde hij een handtekening?

Ik weet het niet. Ik sluit geen enkel scenario uit. En dáárom was dat gesprek dus zo fantastisch. Omdat het je fantasie prikkelt. Dat mocht Lionel Messi willen; dat hij mijn fantasie prikkelt.

Derdewereldlandje

Maar goed: terug naar de harde werkelijkheid. We staan er beroerd op, mensen. We zijn een derdewereldlandje in het Europese voetbal geworden. Neemt u gerust een paar daagjes vrij om met die wetenschap in het gerede te raken.

De situatie is zelfs zo zorgelijk dat Mickey Mouse naar verluidt een rechtszaak tegen Nederland voorbereidt. De sympathieke muis wil niet langer dat Nederlanders zijn naam altijd maar verbinden wordt aan de eredivisie. Hij vreest reputatieschade.

Bert van Oostveen voert al besprekingen met verschillende mogelijke opvolgers. Toen Guus Hiddink het kantoor van Bert van Oostveen verliet, zaten volgens een bron Woezel & Pip, de Teletubbies en enkele Freggels op het bankje te wachten.

Het zijn enerverende tijden.

Door: NU.nl