QN Sport+ Television N.V.

Courtois klaagt bij Wilmots over verzakende Rode Duivels

courtois klaagt
Hoewel België met 3-1 won van IJsland, legde de opponent van het Nederlands elftal in de kwalificatiereeks ook bij De Rode Duivelsenkele defensieve zwakheden bloot. Doelman Thibaut Courtois wond er na afloop geen doekjes om: zijn ploeggenoten moeten het veel en veel beter doen om zondag tegen Wales niet alsnog de rekening gepresenteerd te krijgen.

In tegenstelling tot Nederland, dat vorige maand nog met 2-0 verloor op IJsland, is België nog ongeslagen na de uitschakeling op het WK in de kwartfinale tegen Argentinië. De ploeg van bondscoach Marc Wilmots won in september een oefenduel met Australië (2-0) en bleef in de EK-kwalificatie overeind tegen Andorra (6-0) en Bosnië-Herzegovina (1-1).

Reden voor een hosannastemming is het niet, volgens de Chelsea-doelman. ‘Ik denk niet dat we tevreden mogen zijn’, was Courtois opvallend kritisch bij Sporza. ‘We creëerden wel veel kansen, maar gaven ook veel ruimte weg. Sommige spelers deden hun verdedigende werk niet. Als we zondag zo spelen tegen Wales, gaan we een pak slaag krijgen. Dat heb ik ook meteen tegen de bondscoach gezegd na het laatste fluitsignaal. Ik heb hem verteld wie zijn taken niet uitgevoerd heeft.’

Alfred Finnbogason (ex-SC Heerenveen) kreeg tegen België weer eens een basisplaats. De spits van Real Sociedad maakte na dertien minuten gelijk (1-1).

Alfred Finnbogason (ex-SC Heerenveen) kreeg tegen België weer eens een basisplaats. De spits van Real Sociedad maakte na dertien minuten gelijk (1-1).

Courtois hekelde het gebrek aan instelling bij de Belgische ploeg, waar aanvoerder Vincent Kompany ontbrak als defensieve sterkhouder. ‘Het was een oefenwedstrijd, maar de jongens moeten wel blijven lopen. Als ze daar geen zin in hebben, moeten ze gewisseld worden. En dan heb ik het niet alleen over de verdedigers. IJsland speelde niet met zijn beste spelers. Als je dan in moeilijkheden komt moet je daar lering uit trekken voor zondag, want Wales speelt goed voetbal.’

Kwetsbaar
Onder aanvoering van Real Madrid-ster Gareth Bale gaan de Welshmen met zeven punten momenteel aan de leiding in Groep. België heeft vier punten met een wedstrijd minder en kan die koppositie overnemen. Ook Wilmots weet dat het dan beter moet. ‘Ik begrijp Courtois. Ik kan niet accepteren dat we zo veel kansen weggeven, dat gaan we bespreken. Want als we tegen Wales zo veel ruimte weggeven, zijn we kwetsbaar’, aldus de Belgische bondscoach.

Waar Courtois en Wilmots de prestaties van de Belgische internationals bekritiseerden, was Jan Vertonghen juist lovend over zijn doelman. ‘Dat Courtois de uitblinker was? Hij is ongelooflijk. Hij moest veel ballen pakken’, reageerde de verdediger van Tottenham Hotspur. ‘Het waren misschien niet de moeilijkste reddingen, maar het zegt iets over de wedstrijd. IJsland heeft het ons lastig gemaakt. Ik ben niet verrast dat ze eerste staan in hun poule.’

vi.nl