QN Sport+ Television N.V.

‘De grootste tegenstander van Kroatië is Kroatië zelf’

Samen met België maakte Kroatië van alle ploegen in de groepsfase van het WK misschien wel de meeste indruk. Reden voor verschillende kenners om het sterrenensemble van de Balkan tot potentiële wereldkampioen te bestempelen.

Maar er zijn ook twijfels. Zo verwacht Ruud Gullit bijvoorbeeld niet dat de Kroaten het hoge niveau kunnen volhouden. Hoe ver kan Kroatië daadwerkelijk komen in Rusland? We vragen het aan Jeroen Grueter, vanavond commentator bij de achtste finale tussen Kroatië en Denemarken.

Zie jij Kroatië ook als topkandidaat voor de wereldtitel?

“Het kan. Maar de weg naar de finale ligt zeker niet open, ook al zitten ze in de gunstige helft van het speelschema. Met Denemarken moeten ze eerst langs een taaie tegenstander en daarna staat waarschijnlijk een kraker tegen Spanje op het programma. We weten allemaal waartoe de Spanjaarden in staat zijn, al heeft Kroatië twee jaar geleden bij het EK al eens van deze ploeg gewonnen. En dan krijg je waarschijnlijk Engeland of Colombia. Maar dat Kroatië heel veel kwaliteit heeft met spelers die op dit moment qua ervaring op de top van hun kunnen zijn, is duidelijk.”

Ante Rebic na zijn doelpunt tegen Argentinië.

Waar ligt de kracht van Kroatië?

“Natuurlijk kijkt iedereen naar het superduo Luka Modric en Ivan Rakitic. Maar de kracht van Kroatië ligt volgens mij juist in de veelzijdigheid. Ze hebben een betrouwbare doelman in Subasic, een verdediging die over lijken gaat met aanvallende backs. Rechtsback Sime Vrsaljko van Atlético Madrid is wat dat betreft een waardige opvolger van de gestopte aanvoerder Dario Srna.”

“Met Modric en Rakitic heeft Kroatië een waanzinnige machinekamer, maar het feit dat beiden vrij controlerend spelen geeft ook aan hoe sterk deze ploeg aanvallend is. Mario Mandzukic, Ante Rebic, Andrej Kramaric en Ivan Perisic kunnen allemaal doelpunten maken, dat hebben ze ook al laten zien. Wat dat betreft zijn de Kroaten heel moeilijk af te stoppen.”

Het wegsturen van Kalinic kan weleens het belangrijkste moment kunnen zijn voor het verdere verloop van dit WK voor Kroatië.

Maar…?

“De grootste tegenstander van Kroatië is Kroatië zelf. Op voorgaande toernooien hebben ze dat keer op keer laten zien. Er zit een soort fatalisme in deze ploeg, vaak ingegeven door gemakzucht. Dan lijkt het alsof ze er opeens geen zin meer in hebben, als het even niet loopt. En dan vliegen ze er gewoon uit. Die valkuil zullen ze absoluut moeten vermijden.”

De kwalificatiecampagne voor dit WK was daar een goed voorbeeld van. Kroatië leek zich in een relatief zwakke poule als een van de eerste landen te gaan plaatsen voor het WK. Tot relletjes en gedoe de sfeer gingen bepalen.

“Klopt. Er speelde van alles achter de schermen. Supporters waren boos op de bond, de spelers waren klaar met de bondscoach. Het was een grote bende. Van de laatste vijf kwalificatieduels werden er maar twee gewonnen, waardoor de Kroaten opeens play-offs moesten spelen. In die periode werd bondscoach Ante Cacic vervangen door Zlatko Dalic, die voordien vooral in het Midden-Oosten had gewerkt. Ze rekenden uiteindelijk eenvoudig af met Griekenland in de play-offs, maar daarmee was het gedoe achter de schermen niet opgelost.”

 

 

Bron: NOS.nl