De onzichtbare vijand van Sepp Blatter

Weinigen twijfelen eraan dat Sepp Blatter over enkele maanden begint aan zijn vijfde termijn als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. De drie tegenkandidaten, Michael van Praag, de Jordaanse Prins Ali en oud-topvoetballer Luis Figo, brengen zijn positie niet echt in gevaar.

De grootste bedreiging voor Blatter lijkt van buiten de voetbalwereld te komen. In spanning wordt gewacht op de uitkomsten van een FBI-onderzoek naar corruptie bij de wereldvoetbalbond. De Amerikaanse federale recherche is een onzichtbare vijand voor de FIFA, omdat de FBI zich tot nu toe volledig op de vlakte houdt over de status en omvang van het onderzoek.

Chuck Blazer

De Amerikaan Chuck Blazer speelt een sleutelrol in het verhaal. Jarenlang was hij met zijn imposante verschijning een geliefd lid binnen de FIFA-familie. De clubeigenaar werkte zich vanuit de Amerikaanse voetbalbond omhoog tot in het invloedrijke bestuur van de FIFA.

Vrolijk reisde de excentrieke Amerikaan de wereld rond, terwijl hij maar wat graag op de foto ging met¬†beroemdheden als Vladimir Poetin, prins Andrew en¬†Bill Clinton. De kiekjes plaatste Blazer vol trots op zijn website “Travels with Chuck Blazer and his Friends“.

Zijn leven vol reizen en feestjes bekostigde Blazer met geld van de voetbalgemeenschap. In zeven jaar tijd gebruikte hij vijftien miljoen dollar van de confederatie Concacaf (Noord- en Centraal-Amerika en de Cara√Įben) voor zichzelf en zijn entourage.

Uiteindelijk liep Blazer tegen de lamp, niet vanwege de corruptie, maar omdat hij geen cent belasting betaalde. Nog meer dan in zijn belastingaangiftes, was de FBI ge√Įnteresseerd in zijn kennissenkring.

Blazer bleek van grote waarde bij het onderzoek naar corruptie binnen de FIFA. Van verdachte werd hij een meewerkende getuige, zo onthulde de Amerikaanse krant New York Daily News.

Tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen ging Blazer, bewapend met in zijn sleutelhanger een verborgen microfoon, in een chique hotel in Londen in gesprek met andere voetbalofficials. De FBI hoopte op die manier belastende informatie te verzamelen over FIFA-bestuursleden.

De FBI wilde ook informatie inwinnen bij de¬†kritische FIFA-watcher Andrew Jennings. “Ik heb enorm veel documenten gegeven tijdens de drie gesprekken die ik met ze had”, zegt de Schotse onderzoeksjournalist, die ook na zijn ontmoetingen nog contact had met de FBI.

“Het onderzoek loopt al bijna vier jaar. Ik sprak met een van mijn contacten in Washington en hij fluisterde tegen mij: we zijn er nog steeds mee bezig.”

Jennings denkt dat de uitkomsten van het onderzoek een grote rol kunnen spelen in de voorzittersverkiezing: “Kom op FBI! Dan gaan de agenten door de ene deur en Van Praag door de andere deur en dan¬†kunnen ze de boel schoonmaken.”

nos.nl

Share article

Latest articles