De regels die Platini wilt veranderen

In zijn vandaag verschenen boek ‘Parlons Football’ (‘Over voetbal gesproken’) kaart UEFA-voorzitter Michel Platini vier reglementswijzigingen in het voetbal aan: twee extra wissels per wedstrijd, een witte kaart bij protest aan het adres van de scheidsrechter, het einde van de zogenaamde drievoudige straf en het einde van de leeftijdsgrens voor scheidsrechters.

Net zoals het voetbal evolueert, moet het reglement die veranderingen volgen, is het oordeel van Platini. De Fransman stelt daarom vier reglementswijzigingen voor.

1. Twee extra vervangingen
Platini vindt dat trainers in plaats van drie vijf wissels moeten kunnen doorvoeren. Die twee extra vervangingen, naast de drie gebruikelijke, zouden wel alleen tijdens de pauze mogen plaatsvinden. Zo zouden ze er niet voor zorgen dat het spel nog langer stilligt, maar moeten ze een coach wel toelaten het tactisch makkelijker over een andere boeg te kunnen gooien en meer voetballers de kans op speelminuten te gunnen.

2. Witte kaart bij protest
Om een einde te maken aan het geklaag aan het adres van de scheidsrechter (‘een echte epidemie in ons voetbal’), stelt de UEFA-baas de witte kaart voor. Wie zo’n kaart voor zijn of haar neus krijgt, zou tien minuten op een strafbank moeten plaatsnemen. Zoals in het ijshockey dus. Naast de witte kaart moeten de gele en de rode in leven blijven.

3. Geen leeftijdsgrens meer voor arbiters

Waar nu sommige scheidsrechters noodgedwongen moeten afhaken omdat ze de maximumleeftijd bereikt hebben, wil Platini arbiters alleen nog maar beoordelen op hun competentie en fysieke kwaliteiten. Hij wil ook, in het geval van duels met vijf scheidsrechters, dat de twee scheidsrechters achter het doel zich indien nodig ook op het veld kunnen begeven.

4. Einde aan de drievoudige straf
Een speler die als laatste verdediger een fout maakt, kan daar nu tot drie keer toe voor worden bestraft: strafschop, rood én een schorsing. Dat zou zich moeten beperken tot een dubbele straf: pingel en geel als de fout is gemaakt in het strafschopgebied, rood en vrije trap bij een fout buiten de zestien. Een schorsing zou dan achterwege moeten blijven.

Share article

Latest articles