Doellijntechnologie in Arena en Kuip

Alle thuiswedstrijden van Ajax in de competitie en KNVB-beker worden tot de winterstop gespeeld met doellijntechnologie. In januari verhuist het systeem van de Arena naar De Kuip in Rotterdam, waar het naast de thuisduels van Feyenoord onder meer zal worden gebruikt in de bekerfinale.

De techniek had afgelopen zondag ook al gebruikt moeten worden in de ArenA in het duel om de Johan Cruijff Schaal, maar de KNVB achtte het systeem toen niet 100 procent betrouwbaar. De bond hoopt het systeem komende zondag wel op orde te hebben voor het eerste competitieduel van Ajax tegen Vitesse.

Afgelopen seizoen werd doellijntechnologie ingezet bij FC Utrecht, Ajax en Feyenoord. Twee keer werd het systeem ingezet om een situatie te beoordelen. In totaal deden zich in 306 eredivisiewedstrijden 12 momenten voor waarbij het de vraag was of de bal de doellijn had gepasseerd.

‘Bij het inzetten van doellijntechnologie wegen we de kosten af tegen het aantal keer dat het nodig is’, zegt Raymond van Meenen van de KNVB. De eredivisie heeft daarom maar Ă©Ă©n systeem, terwijl de Premier League – met veel meer budget – in alle stadions camera’s op de doellijn heeft. ‘We zouden liever een videoscheidsrechter hebben, want die kijkt naar veel meer situaties dan wel of geen doelpunt.’

ad.nl

Share article

Latest articles