‘Dopingautoriteiten staan voor duivels dilemma’

Volgens Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit staan nationale dopingautoriteiten voor een vrijwel onmogelijke keuze als het gaat om meldonium. Vandaag kwam de wereldantidopingautoriteit WADA met een nieuw advies. Op basis van de nieuwe richtlijn moeten de nationale autoriteiten bepalen of sporters die op meldonium zijn betrapt wel of niet geschorst blijven.

“Als je de voorlopige schorsing handhaaft, loop je het risico iemand onterecht te schorsen”, zegt Ram. “En dat kan leiden tot schadeclaims. Maar als je de schorsing opheft, kan dat weer leiden tot veel onrust en zelfs protesten in de sport. Andere sporters kunnen bezwaren indienen. Een duivels dilemma.”

Schadeclaims

In de nieuwe richtlijn schrijft het WADA dat sporters voorlopig niet te hoeven worden geschorst als ze voor 1 maart op het gebruik van meldonium zijn betrapt en er minder dan 15 microgram per milliliter in hun urine is aangetroffen.

Volgens het WADA is op dit moment niet duidelijk hoe lang meldonium in het lichaam aanwezig blijft. Daardoor is het mogelijk dat sporters die betrapt zijn de meldonium in december hebben gebruikt. Op dat moment stond dit middel nog niet op de dopinglijst. Nieuw wetenschappelijk onderzoek moeten uitwijzen hoe lang meldonium in het lichaam kan blijven en of betrapte sporters wel of niet schuldig zijn.

Gefaald

“Ik heb zoiets nog niet eerder meegemaakt. Het is een atypische situatie”, aldus Ram. “Dat maakt het zo ontzettend lastig om mee om te gaan.”

Volgens de directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit moeten zijn collega’s in de landen die hier mee te maken hebben nu gaan bedenken hoe groot de kans is dat iemand later wel of niet schuldig wordt bevonden. Op basis van die inschatting moeten ze besluiten of ze een voorlopige schorsing gaan opheffen.

In theorie is het daardoor mogelijk dat van een sporter die nu voorlopig geschorst is, de schorsing op basis van dit advies wordt opgeheven, om vervolgens na nieuw wetenschappelijk bewijs alsnog definitief te worden uitgesloten. Inclusief verlies van alle behaalde prijzen.

Volgens emeritus-hoogleraar bewegingswetenschappen Harm Kuipers, lid van de medische commissie van de internationale schaatsbond ISU, heeft het WADA gefaald. De ontstane situatie had volgens hem voorkomen kunnen worden als ze meer wetenschappelijk onderzoek hadden gedaan vóórdat ze meldonium op de dopinglijst plaatsen. “Van de ambitie van het WADA om op wetenschappelijke basis te werken, is niets meer over”, aldus Kuipers. “Dit is een uiting van slecht leiderschap.”

Ongemakkelijk

Herman Ram heeft meer begrip voor het WADA. “De huidige situatie is voor het WADA ook ongemakkelijk. Het WADA heeft geen enkel belang bij deze situatie.”

Dat meldonium langer in het lichaam kan blijven, is volgens hem tegen alle verwachtingen in. “Het WADA is ook overvallen dit atypische geval.”

Toch vindt hij ook dat het achteraf gezien misschien verstandiger was om het verbod nog een jaar uit te stellen en te wachten op de uitkomsten van extra onderzoek.

Door : nos.nl

Share article

Latest articles