Dubbelslag Primoz Roglic in Vuelta

De tiende etappe in de Vuelta A España, een rit van 185 kilometer van Castro-Urdiales naar Suances, is een prooi geworden voor Primoz Roglic. De renner van Jumbo-Visma pakte door de dagzege zijn derde ritwinst in deze editie van de Ronde van Spanje én de rode leiderstrui over van Richard Carapaz (Ineos).

In een nerveuze slotfase probeerde Remi Cavagna (Deceuninck-Quickstep) nog weg te rijden, maar dat lukte niet, waardoor het een sprint zou worden tussen de overgebleven mannen uit het uitgedunde peloton. En daar was Roglic met overmacht de sterkste. De Sloveen bleef de Oostenrijker Felix Grossschartner en de Italiaan Andrea Bagioli voor en boekte zijn derde ritzege.

Roglic kwam 3 seconden eerder binnen dan rodetruidrager Carapaz uit Ecuador. De kopman van Ineos-Grenadiers had 13 seconden voorsprong op de Sloveen, die 10 seconden bonificatie pakte en daardoor in tijd gelijk is gekomen met de Ecuadoraan. De leiderstrui is voor Roglic.

De rit leende zich voor een vluchtersgroep, die er dus ook kwam. De Nederlanders Alex Molenaar (Burgos-BH) en Pim Ligthart (Total Direct Energie) zaten bij het vertrokken viertal, samen met Brent Van Moer (Lotto-Soudal) en Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA) en kleurden de etappe. De aanval van het kwartet strandde in schoonheid.

Van de favorieten voor de eindzege wordt zaterdag en zondag wellicht vuurwerk verwacht. Zaterdag is een traktatie voor klimmers en klassementsmannen. Een rit van 170 kilometer naar de top van de La Farrapona, een Asturische berg die deel uitmaakt van de Picos de Europa. In 2014 al de scherprechter voor een heroĂŻsch duel tussen Chris Froome en Alberto Contador. Onderweg liggen ook nog eens drie knoerten van bergen in het parcours.

Zondag gaat het peloton – daarvoor zitten nog vier beklimmingen – finishen op de iconische col de Angliru. 12,4 kilometer met een gemiddelde van 9,9% omhoog. Steilste strook? 23,5%. In 2017 koersten de renners voor het laatst op de Angliru. Winnaar: Contador.

Telesport

Share article

Latest articles