QN Sport+ Television N.V.

Duitse voetballers starten campagne tegen cyberpesten: ‘Het is crimineel gedrag’

In Duitsland zijn voetballers klaar met de haat die zij ontvangen via social media. In een video die donderdag is gepubliceerd onder het motto “Verenigd tegen haat” verdedigen de spelers zichzelf en willen zij aandacht vragen voor het probleem cyberpesten. Onder andere Toni Kroos, Dayot Upamecano en PSV’er Phillip Max komen voor in de video.

In het filmpje worden de bedreigingen die voetballers op social media ontvangen voorgelezen. De ene speler wordt uitgescholden, de ander racistisch bejegend en sommigen zelfs met de dood bedreigd. Bayern München-verdediger Niklas Süle kreeg bijvoorbeeld een bericht op zijn Instagram met de tekst: ,,Je bent zo verschrikkelijk slecht. Ik hoop dat jij al je botten breekt.” Real Madrid-ster Toni Kroos ontving de boodschap: ,,Ik hoop dat je sterft in de hel!

Het adviesbureau Sports360 is de initiatiefnemer van de campagne: ,,Het onderwerp cyberpesten is tegenwoordig een serieus probleem geworden in onze samenleving. En het kan iedereen treffen, ongeacht uit welke sociale klasse ze komen, of ze nu arm of rijk zijn, jong of oud, mannelijk of vrouwelijk”, zegt directeur Volker Struth.

Ook Toni Kroos moet vaak online haat verdragen: ,,Cyberpesten is een probleem dat onze hele samenleving treft. Wat sommige mensen via anonieme profielen de wereld in slingeren, is ver over de grens. Het is crimineel gedrag.”

,,Corona maakt het probleem nog erger”, zegt Struth. ,,Het wetboek van strafrecht is ook op internet van toepassing. Haat verspreiden op internet is geen grap. Het is een misdaad die veel te vaak zonder gevolgen blijft. Het lijkt erop dat sommige mensen vergeten dat er achter elk account een echt mens zit.”

PSV'er Philipp Max doet ook mee met de campagne.
PSV’er Philipp Max doet ook mee met de campagne.

Bron: AD.nl