Duitsland maakt strenge dopingwet

In Duitsland is een strenge dopingwet in de maak. Atleten, coaches en managers die zich inlaten met verboden prestatiebevorderende middelen riskeren celstraffen en hoge boetes.

Een wetsontwerp van de regering in Berlijn ligt klaar en zal komend voorjaar in het parlement worden behandeld. Een celstraf van maximaal tien jaar wordt genoemd voor de aanschaf en handel in verboden middelen. De wet richt zich alleen op topsporters die staatssteun ontvangen of deel uitmaken van de groep die regelmatig wordt gecontroleerd door het Duitse antidopingbureau. Amateursporters vallen buiten de wet.

Duitsland volgt Italië, Spanje en Frankrijk, die vergelijkbare wetgeving hebben. Ook in Vlaanderen zijn de dopingregels strenger geworden. Afgelopen vrijdag ging de Vlaamse regering akkoord met een wetsvoorstel, waarin de maximale schorsing wordt opgetrokken van twee naar vier jaar.

In Nederland wordt nog gewerkt aan nieuwe dopingwetgeving die in 2015 moet ingaan. In die wet worden de regels van het wereldantidopingagentschap WADA gevolgd. Sporters riskeren in de voorgenomen Nederlandse wet geen celstraf zoals in Duitsland.

Positieve reacties

De eerste reacties in de Duitse sport op de strenge wetgeving zijn positief. “Wij zijn blij met dit voorstel. De regering zet een stap in de goede richting”, zei Alfons Hörmann, hoofd van het Duits Olympische Comité.

“Ik juich het voorstel toe. Het is belangrijk dat atleten weten dat ze een eigen verantwoordelijkheid hebben en een celstraf riskeren als ze doping gebruiken”, meende teammanager Oliver Bierhoff van het Duitse voetbalteam. “Alleen met drastische maatregelen kunnen we de sport schoon krijgen.”

nos.nl

Related articles

Comments

Share article

spot_img

Latest articles

Newsletter