QN Sport+ Television N.V.

Eerste Surinaamse vrouwelijk arbiter op WK

PARAMARIBO — Ik voel me heel goed. Het feit alleen dat ik hier mag zijn, zegt al heel veel voor mij. Ik weet dat het helemaal tot uiting zal komen nadat ik het werk waarvoor ik eigenlijk hier ben heb verricht.” Zo reageerde Mijenscha Rensch dondermiddag kort na aankomt in Costa Rica.

De Surinaamse voetbalarbiter die de geschiedenis ingaat als de eerste vrouwelijke voetbal arbiter-assistente op een eindtoernooi, maakt deel uit van de achtenvijftig arbiters (14 referees, 28 assistenten en 16 VAR) die zijn uitverkoren voor het Wereld Kampioenschap voor vrouwen onder twintig jaar dat van 10 tot en met 28 augustus wordt gehouden.

 

Het wordt een zware en spannende tijd voor Rensch. Zo moest zij na aankomst gelijk deelnemen aan de prematch competition seminar die tot negen augustus speciaal voor de referees wordt gehouden. Die bestaat uit een aantal trainingen, spelsituaties, video en fitness-testen, medical treatment en nog veel meer. “Het worden vijf lange en strakke dagen en daarna begint het toernooi.” Aan het eind vinden de aanwijzingen voor de wedstrijden plaats. Voor nu weet niemand nog of zij aan bod komen om een wedstrijd te leiden.

Zij heeft daarom dan ook niets aan het toeval overgelaten tijdens haar voorbereiding. Rensch heeft zich voorgenomen om het heel goed te doen op het WK en Suriname in de sportlight te plaatsen. “Ik vind het een eer om de eerste vrouwelijke arbiter of assistente te zijn op een eindronde. Ik hoop dat ik de deur mag openen voor andere vrouwelijke scheidsrechters”, klinkt de Surinaamse zelfverzekerd.

 

Zenuwachtig

Dat zal zij samen met referee Araya Cruz Mantianela (Costa Rica) en Shirley Perello (Honduras) moeten doen. Het contact met hen was erg goed in aanloop naar de wedstrijden en ze hielden elkaar scherp. Zo bereidde Mantianellea hen al voor op het klimaat en wat zij van het land mogen verwachten.

Eerlijkheidshalve geeft ze toch toe ietwat zenuwachtig te zijn. “Het is mijn eerste keer op zo een groot evenement. Ik was al op één in Portugal, maar dit is veel groter. Dit is een WK”, geeft Rensch aan. Bepaalde referees ziet zij voor het eerst in levenden lijve. “Ik heb ze eerder alleen op de televisie gezien, maar nu zie je ze voor je. Je creëert nu al een band met ze en dat maakt ook dat je een beetje ontspannen blijft”, geeft de Surinaamse aan.

 

DTSNV

Tot de groep behoren, net als Rensch, een paar die er ook voor het eerst bijzitten en ook hetzelfde meemaken. “Dat maakt dat ik tot rust komt en dat mijn zenuwen ietsje minderen worden”, aldus de assistente.  Ondanks het al veel voor haar betekent om op het WK aanwezig te zijn, zijn de verwachtingen van Rensch erg hoog. Zij wil zo goed mogelijk blijven presteren en zo hoog mogelijk in het mondiaal toernooi komen. “Mijn focus is om op topniveau te blijven, fit te zijn en dat mijn spelsituatie goed is zodat ik goed de wedstrijden kan leiden.”

Dwtonline.com