Eerste vrije training: Hamilton leidt de dans op Monza

Lewis Hamilton is het snelst in de eerste vrije training op Monza. Verrassend genoeg wordt de tweede plek niet door teamgenoot Nico Rosberg, maar door McLaren-coureur Jenson Button ingenomen. Met zes tienden verschil, dat wel.

De eerste vrije training begint met vier testrijders, en eindigt met drie. Dat zit zo: Force India laat Daniel Juncadella instappen, maar na twee runs draagt de Spanjaard de auto over een Sergio Perez. Dit heeft Force India kennelijk vooraf zo bedacht, maar over het nut ervan kan worden getwist, aangezien de monteurs van het team na het halfuurtje dat Juncadella heeft gereden lang bezig zijn om de auto weer op maat te maken voor Perez. De Mexicaan kan met nog iets minder dan een half uur eindelijk aan de slag en eindigt als achtste, nog voor zijn teamgenoot Nico Hulkenberg. Wel zorgt Perez tegen het eind van de sessie nog voor wat spektakel, als hij in de Variante Ascari op hoge snelheid door het grind ploegt. Een ronde later mist hij de eerste chicane.

De overige drie testrijders die in actie komen zijn Giedo van der Garde, Charles Pic en Caterham-invaller Roberto Mehri. Voor de laatste is het zijn Formule 1-debuut en de voorbereiding op een mogelijk racedebuut in Singapore. Daarvoor moet Mehri in de anderhalf uur die hem te beschikking staan wel laten zien dat hij het niveau aankan. Dat het een uur voor aanvang van de training nog regent zal zijn zelfvertrouwen geen goed hebben gedaan, maar als Mehri om tien uur ‘s morgens als een van de eerste coureurs op de baan verschijnt, is het weer droog.

De DTM-coureur (vorige week zat sportscarrijder Andre Lotterer nog in die auto, benieuwd met wie Caterham dit seizoen nog meer op de proppen komt. Misschien wil rallycrosskampioen Petter Solberg het eens proberen?) kwijt zich trouwens prima van zijn taak en verslaat zelfs vaste coureur Marcus Ericsson. De twee tienden die de Zweed toegeeft op zijn gelegenheidsteamgenoot zouden best eens kunnen worden toegeschreven aan het feit dat hij slechts zestien ronden rijdt en de harde Pirelli-banden met een baantemperatuur van een bescheiden 30 graden maar moeilijk op temperatuur komen.

Charles Pic zien we ook niet vaak in actie. De kleine Fransman in dienst van Lotus reed dit jaar pas twee dagen en maakt in Monza zijn debuut in een vrije training. Terwijl zijn teamgenoot Pastor Maldonado volop de uitloopzones verkent – na een uur heeft de Venezolaan alle drie de op Monza aanwezige chicanes al afgestoken – werkt Pic gestaag zijn programma af. Om rondetijden gaat het kennelijk niet, want zelfs de Marussia’s zijn sneller dan Pic.

Voor Daniel Ricciardo, in Spa nog de winnaar, is het een beroerde training. Al na een half uur stapt de Australiër uit met een nog niet nader aangeduid technisch probleem aan zijn Red Bull. Hij eindigt als zestiende, een plekje achter Giedo van der Garde die het officieuze WK voor test- en reserverijders wint.

formule1.nl

Share article

Latest articles