QN Sport+ Television N.V.

EK-unicum en rode kaart: Slowakije dankt Poolse schlemielen Szczesny en Krychowiak

Slowakije is met een zege op Polen aan het EK gestart. In het eerste duel uit Groep E, de poule van Spanje, groeiden Wojciech Szczesny en Grzegorz Krychowiak aan de kant van Polen uit tot de ongelukkige hoofdrolspelers.

Na wat aftasten en Poolse druk in de beginfase was het in de achttiende minuut raak voor Slowakije. Robert Mak werkte zich handig langs twee tegenstanders en schoot de bal in de korte hoek tegen de paal. De Poolse goalie Szczesny werd daardoor de schlemiel, want de terugspringende bal verdween via zijn lichaam in het doel (foto boven). Daarmee werd de doelman van Juventus de eerste sluitpost ooit die een eigen goal liet noteren op een EK.

Na die historische tegenvaller ging de ploeg van bondscoach Paulo Sousa op zoek naar de gelijkmaker, maar kon totaal geen vuist gemaakt worden. Superspits Robert Lewandowski kwam nauwelijks in het spel voor. Een schotje voorlangs op slag van rust was zijn enige wapenfeit. Omdat die inzet naast het Slowaakse doel verdween, noteerde Polen voor rust geen enkel schot op doel.

 

Donderpreek van Paulo Sousa of niet, na rust was alles anders. Na dertig seconden was het immers alweer gelijk. Op aangeven van Maciej Rybus schoot Karol Linetty met het nodige geluk binnen: 1-1. Het was een zeldzaam snelle treffer. Slechts één keer werd er op een EK sneller gescoord na rust (zie tweet).

De vliegensvlugge gelijkmaker zorgde voor meer bravoure bij de Polen, die op zoek gingen naar de 2-1. Die zoektocht werd al snel flink bemoeilijkt. Krychowiak kreeg van arbiter Ovidiu Hategan een tweede gele kaart omdat hij op de voet van Jakub Hromada ging staan en moest inrukken.

De Slowaakse bondscoach Stefan Tarkovic zag hoe zijn ploeg met een man meer al snel weer op voorsprong kwam. Zeven minuten na de aftocht van Krychowiak viel de bal na een corner voor de voeten van Milan Skriniar. Als een volleerd spits prikte de verdediger van Internazionale de bal uiterst precies in de hoek: 1-2.

Zo stond Polen voor de loodzware opdracht de achterstand met een man minder goed te maken. Zover kwam het ondanks een enorme kans voor Jan Bednarek ook niet meer, waardoor de EK-start op een flinke deceptie is uitgedraaid voor Lewandowski & co.

Slowakije speelde het duel uit met Tomás Suslov binnen de lijnen. De middenvelder van FC Groningen viel vlak voor tijd in. Feyenoord-spits Róbert Bozeník was een dergelijke rol niet gegund. Hij zat op de tribune. Met Suslov in de gelederen hield Slowakije de voorsprong vast, waardoor de ploeg vanavond in de leunstoel kan gaan kijken naar het andere duel in Groep E. Spanje en Zweden treffen elkaar in Sevilla.

vi.nl