QN Sport+ Television N.V.

Engeland staat stil bij toetreding Rooney tot eliteclub

rooney engeland
Wayne Rooney is pas 29, maar wacht een gedenkwaardige week. In Engeland wordt al volop aandacht geschonken aan de toetreding van de aanvaller van Manchester United tot het eliteclubje Engelsen dat honderd of meer interlands speelde (zie tabel).

Zaterdag zal Rooney op Wembley tegen Slovenië, dat achter het nog schadevrije Engeland in Groep E van de EK-kwalificatie tweede is met zes punten na drie duels, voor de honderdste keer aantreden voor een interland. De geblokte aanvaller doet dat bovendien met de aanvoerdersband om zijn bovenarm.

Voor de aftrap zal in Londen uitgebreid aandacht worden besteed aan de fraaie mijlpaal van Rooney. Niemand minder dan Sir Bobby Charlton, die zelf nog altijd topscorer aller tijden is met 49 goals in 106 interlands, is gestrikt om de bijgaande onderscheiding zaterdag te overhandigen aan Rooney.

Naam Caps Goals
1. Peter Shilton 125 0
2. David Beckham 115 17
3. Steven Gerrard 114 21
4. Bobby Moore 108 2
5. Ashley Cole 107 0
6. Bobby Charlton 106 49
7. Frank Lampard 106 29
8. Billy Wright 105 3
9. Wayne Rooney 99 43

Met Charlton is ook direct het andere doelwit van Rooney genoemd. In zijn 99 interlands kwam de spits die bij United Louis van Gaal als manager heeft tot 43 doelpunten, waarmee hij dus nog maar zes treffers is verwijderd van het all time-record. Na het duel met de Slovenen krijgt Rooney volgende week dinsdag ook nog de kans in de vriendschappelijke kraker tegen Schotland verder aan zijn doelpuntenproductie te werken.

Lineker
Behalve de levende legende Charlton moet Rooney momenteel ook Gary Lineker (48 uit 80) en Jimmy Greaves (44 uit 57) nog voor zich dulden. Met een goal zou hij zich zaterdag dus niet alleen naast Greaves nestelen op het Engelse topschutterspodium, maar zou hij ook zijn jubileumduel van het gewenste fraaie randje voorzien.

Voor Lineker heeft Rooney, ondanks de vele kritiek die hij in het verleden moest slikken, al lang en breed bewezen bij het selecte gezelschap van voetbaliconen van Engeland te passen. ‘Hij hoort in al die rijtjes thuis, je maakt niet zomaar meer dan veertig goals voor je land. Na zijn fantastische doorbraak op het EK van 2004 is het hem op grote toernooien niet altijd voor de wind gegaan, maar er kan geen enkele twijfel over bestaan: Rooney is een heel grote voetballer. Aangezien hij pas 29 is, zal hij zeker het record van Peter Shilton gaan verbeteren en zal hij ook Charlton aflossen. Al geloof ik niet dat hij ’s nachts iedere keer daaraan denkt als hij gaat slapen. Wat grote toernooien betreft, gaat de tijd natuurlijk wel een beetje dringen. Daarom was hij ook zo kapot van de uitschakeling op het WK van afgelopen zomer.’

Gary Lineker is uitermate lovend over Wayne Rooney.

Gary Lineker is uitermate lovend over Wayne Rooney.

Het toernooi in Brazilië draaide voor Rooney inderdaad wéér op een deceptie uit. Ruim een jaar na zijn debuut op zeventienjarige leeftijd in een oefenduel met Australië schitterde de spits op het EK van 2004 in Portugal met vier goals in zijn vier wedstrijden, maar dat was direct het laatste eindtoernooi waarin hij positief de aandacht trok.

Op de WK’s van 2006 (vier duels, geen goals), 2010 (vier duels, geen goals) en het EK van 2012 (twee duels, één goal) kon hij mede door de fysieke naweeën van de slopende Premier League-seizoenen nooit zijn stempel drukken. Op het WK in Brazilië maakte Rooney weliswaar een einde aan zijn jarenlange zoektocht naar een WK-goal, maar werd Engeland in de poule met Costa Rica als verrassende groepswinnaar uitgeschakeld. Uruguay eindigde boven Italië en Engeland als tweede. De treffer van Rooney tegen Uruguay was zijn enige in de drie groepswedstrijden.

Ondanks het keer op keer falen op het moment suprême zal er zaterdag volop waardering zijn voor Rooney, die door het stoppen van Steven Gerrard en Frank Lampard de meest ervaren nog actieve Engelse international is. Het lijkt daarom slechts een kwestie van tijd voordat hij de legenden van weleer aflost.

vi.nl