Engeland verslaat Oranje en is tweede EK-finalist

Engeland is de tweede finalist van het EK voetbal in nadat het Nederland met 1-2 versloeg. Ollie Watkins sloeg vlak voor tijd toe in Dortmund.

Nederland kende een droomstart. Na zeven minuten schoot Xavi Simons Nederland op 1-0 tegen Engeland. Hij knalde schitterend raak. De gedreven Simons pakte de bal af van Declan Rice. Simons had voldoende ruimte om te schieten en haalde vastberaden uit. De geweldige uithaal liet Jordan Pickford kansloos

Engeland ging in de achtervolging. In de vijftiende minuut kreeg Kans de kans op de gelijkmaker, maar schoot de bal over. Kane werd bij zijn inzet geraakt door Denzel Dumfries. De VAR bestudeerde de beelden, cuncludeerde dat het er een penalty gegeven moest worden. De VAR riep scheidsrechter Zwayer naar de zijlijn. De scheidsrechter ging daarin mee. Kane schoot de strafschop raak: 1-1. De beslissing om een strafschop te geven aan Engeland was discutabel.

Na ruim twintig minuten kreeg Phil Foden de kans om de Engelsen op een 1-2 voorsprong te brengen. Maar zijn inzet werd van de lijn gehaald door Dumfries.

tromoto nv

In de dertigste minuut kopte Dumfries de bal uit een hoekschop van Simons op de lat. Daarna was het Foden die alle ruimte kreeg om heerlijk uit te halen, maar zijn inzet belandde op de paal.

Vanwege een hamstringblessure werd Memphis gewisseld. De aanvaller werd gewisseld voor Joey Veerman. Donyell Malen ging als diepe spits spelen in het restant van de eerste helft.  

Foden was dreigend. Hij had weer een schietkans. Zijn schot werd echter gered door Bart Verbruggen

In de rust bleef Malen in de kleedkamer achter. Hij werd vervangen door Wout Weghorst. Het was een rustige beginfase van de tweede helft. In minuut 64 redde Pickford knap op een inzet van Virgil na een vrije trap van Veerman. Uit de hoekschop die volgde, kopte Dumfries de bal over.

In de 79ste minuut dacht Bukayo Saka te scoren namens Engeland, maar aangever Walker stond buitenspel.

Engeland werd steeds gevaarlijker in de slotfase. Een lage voorzet van Shaw kwam niet aan bij Watkins, waarnaar Palmer hoog over en naast schoot. Vlak voor tijd schoot Watkins de EK-droom van Oranje alsnog aan diggelen. De invaller schoot knap raak: 1-2.

Zondag wordt de finale van het EK voetbal. Spanje is de tegenstander van Engeland. De Spanjaarden wonnen dinsdag met 2-1 van Frankrijk. De aftrap wordt verricht om 16.00 uur in het Olympiastadion in Berlijn.

Hoofdfoto: ©ANP

Auteur: Shravan Dielbandhoesing, online redacteur QN Sport

Share article

Latest articles