Wat vorige week begon met een wegloopactie van Liverpool-fans, moet nu eindelijk tot een revolutie gaan leiden. Voetbalsupporters in Engeland komen massaal in opstand tegen de absurd hoge ticketprijzen. Het protest is zo hevig en breed gedragen, dat zelfs de politiek zich ermee gaat bemoeien.
,,Dat werd me gewoon te duur,” zei James. ,,Wonen in Londen kostte me al dik de helft van mijn salaris. Het deed pijn, maar het kon niet anders.”
Gevolg: tot op de dag van vandaag komt hij niet meer aan een seizoenkaart voor de club waar hij zo gek op is. Voor seizoenkaarten bij Spurs bestaat een wachtlijst. Opgestaan betekent plaats vergaan. Zijn beste vriend Glen heeft nog wel een seizoenkaart, maar deelt die met zijn broer. Zij gaan omstebeurt en delen de kosten.

Liverpool
Sinds duizenden supporters van Liverpool vorige week uit protest de tribunes van Anfield af liepen, in de 77ste minuut, hebben de entreeprijzen in het Engelse voetbal tot een soort nationaal debat geleid, tot in het Engelse parlement aan toe. Juist voetbal, de sport zo diep geworteld in alle hoeken en kieren van de Britse maatschappij, dreigt uit de handen van het volk te glippen. ,,You greedy bastards, enough is enough,” klinkt het steeds vaker op de tribunes, overal in het land.
In Liverpool refereerde de 77ste minuut aan de prijs die de club wil gaan hanteren voor de nieuwe hoofdtribune op Anfield: 77 pond per kaartje. Zo’n honderd euro, nota bene duurder dan de goedkoopste seizoenkaart bij FC Barcelona.
,,Een schande,” vinden de Liverpool-fans, juist bij een club met zo’n rijk arbeidersverleden als deze. Of zoals een supporter het op een populair YouTube-filmpje verwoordde: ,,77 pond om James Milner te zien spelen? En Jordan Henderson? Ben je f*cking gek geworden?”


1300 euro voor seizoenskaart
De discussie is niet nieuw. Al jaren protesteren Engelse fans tegen de hoge ticketprijzen in de Premier League, met name in Londen. Arsenal is al tijden de duurste club van Engeland: de goedkoopste seizoenkaart kost er dik 1300 euro, de duurste nog twee keer zoveel. Een kaartje voor het uitvak kost bij Chelsea, die andere rijke Londense club, zo’n 60 euro.
Wat de discussie zo cynisch maakt: juist de clubs in de Premier League zijn allang niet meer afhankelijk van recettes. De miljardendeal die de Engelsen sloten met hun internationale televisiecontract, maken de individuele clubs zó rijk, dat ze supporters met gemak gratis naar het stadion kunnen laten gaan. Tickets behelzen nog slechts een paar schamele procentjes van hun totale inkomsten.
Maar de meeste clubs redeneren anders: zij hanteren domweg de wet van vraag en aanbod. Bij Arsenal, Spurs en Chelsea zit het elke wedstrijd vol. Er zijn duizenden, steeds vaker Aziatische toeristen die lachend de hoofdprijs voor een kaartje betalen. Bij Arsenal leidde het stilaan tot de meest apathische sfeer van alle stadions in Engeland. De club die in het beroemde supportersboek ‘Fever Pitch’ van Nick Hornby nog een typisch Noord-Londens instituut van de middenklasse was, wordt steeds meer een bolwerk van rijken en toeristen.


Uitzonderingen zijn er ook. Stoke City heeft zijn prijzen voor seizoenkaarten bevroren sinds 2008, het jaar dat het promoveerde. De club betaalt steevast het busvervoer naar alle uitwedstrijden. Een seizoenkaarthouder van Stoke betaalt gemiddeld iets meer dan twintig euro per wedstrijd: het minste van alle Premier League-clubs. Sunderland verlaagde deze week de seizoenkaartprijzen tot een vergelijkbaar niveau. En ook bij een grote club als Manchester United betaal je relatief gezien weinig (zie overzicht).
Niettemin staat het probleem steeds prominenter op de agenda. Premier David Cameron beloofde deze week ‘een onderzoek’ en erkent dat er ‘een serieus probleem’ is. De nationale supportersfederatie FSF hoopt Cameron op korte termijn te ontmoeten om het thema ook concreet op de publieke agenda te krijgen. Een aantal clubs, waaronder Liverpool, hebben toegezegd hun prijsbeleid te heroverwegen. De FSF krijgt inmiddels steeds meer steun voor een prijsplafond voor uitkaartjes, dat volgens de fans op 35 euro moet worden vastgesteld, in alle stadions.
Mijn oud-huisgenoot James wacht nog even op zijn beurt. Binnen twee jaar verhuist Tottenham Hotspur naar een nieuw stadion met een grotere capaciteit. James werd vorige week vader van een zoon, Archie. ,,Ik leg alvast wat geld opzij, zodat we over een paar jaar samen naar Spurs kunnen. En dan weer ouderwets elke wedstrijd.”
Bron : AD.nl