Engelsen definitief naar huis

Door het resultaat bij Italië – Costa Rica (0-1) kunnen de Engelsen alvast beginnen met het pakken van de koffers. Dinsdag spelen de Engelsen weliswaar nog tegen Costa Rica, maar de ploeg van Roy Hodgson kan de achtste finales vergeten. Costa Rica is daarentegen na twee wedstrijden al zeker van de volgende ronde.

Italië en Uruguay moeten dinsdag in een onderling duel uitmaken wie meegaat naar de tweede ronde. Beide ploegen zijn in het bezit van drie punten. Omdat een van die twee ploegen sowieso één of drie punten kan bijschrijven, is het doek definitief gevallen voor Engeland.

Costa Rica voor tweede keer bij laatste zestien

Costa Rica, vooraf gezien als de zwakke broeder in de groep des doods, verzamelde na twee wedstrijden al zes punten. Daarmee is de ploeg van aanvoerder Bryan Ruiz na Nederland, Chili en Colombia de vierde ploeg die zeker is van de laatste zestien.

In 1990, bij de allereerste deelname, bereikte Costa Rica ook de laatste zestien. Bij het WK in Italië verloren de Tico’s nipt van Brazilië (1-0), maar verrasten zowel Schotland (1-0) als Zweden (2-1). In de achtste finales ging de ploeg vervolgens hard onderuit tegen Tsjechoslowakije (4-1).

Engelsen naar huis

Hoewel de prestaties van de Engelsen de laatste jaren zelden tot de verbeelding spreken, is het voor het eerst sinds het WK van 1958 dat Engeland wordt uitgeschakeld in de eerste ronde. Ondanks drie remises tegen Oostenrijk, de Sovjet-Unie en de latere wereldkampioen Brazilië werden de Engelsen toen derde in hun groep.

Sinds 1950 wist Engeland zich drie keer helemaal niet te plaatsen. In 1974 en 1978 was Engeland er niet bij. In 1994 stond het Nederlands elftal deelname aan het WK in de Verenigde Staten in de weg.

Do-or-die voor Italië en Uruguay

De herinnering aan een aftocht na drie groepswedstrijden ligt bij Italië en Uruguay nog wel vers in het geheugen. In 2002 ging Uruguay ten onder in een groep met Senegal, Denemarken en Frankrijk.

Vier jaar geleden werd Italië na remises tegen Paraguay en Nieuw-Zeeland uiteindelijk door Slowakije naar huis gestuurd. In een rechtstreeks duel verloren de Italianen met 3-2. De Slowaken gingen door naar de achtste finales en verloren daarin van Nederland.

Omdat de Italianen een beter doelsaldo hebben dan Uruguay (0 respectievelijk -1), is een gelijkspel genoeg voor de ploeg van bondscoach Cesare Prandelli om alsnog door te stoten. Maar dat was in Zuid-Afrika ook het geval…

nos.nl

Share article

Latest articles