QN Sport+ Television N.V.

ErediVisie: wat opviel in de veertiende speelronde

eredivisie

In een onthoofde speelronde liet Ajax na om zich tot de nieuwe koploper van de Eredivisie te kronen. Ook FC Twente liep verrassend schade op voor eigen publiek. FCUpdate.nl zet, zoals gebruikelijk, weer enkele opvallende zaken van het afgelopen weekend op een rijtje. Met verder aandacht voor de slechte prestaties van NAC Breda, FC Dordrecht en twee uit koers geraakte subtoppers. En de striptease van ‘Sinterklaas’.

Ajax mist kansen én koppositie

Aangezien de topper tussen PSV en Feyenoord op de lange baan was geschoven, had Ajax deze speelronde bij een overwinning de koppositie kunnen overnemen. De titelverdediger leek na een vroeg doelpunt van Davy Klaassen op weg naar een plichtmatige zege bij ADO Den Haag, maar in de slotfase werd het alsnog gelijk. Michiel Kramer, met tien doelpunten de topschutter van de Eredivisie, haalde de trekker over. Door het gelijkspel blijft Ajax op de tweede plaats steken, een puntje achter PSV. En dat terwijl trainer Frank de Boer de Amsterdammers verschillende goede kansen zag krijgen. “Ik baal dat er zo slordig mee omgegaan wordt. Als we zorgvuldiger waren geweest, hadden we wellicht kunnen uitlopen tot 0-3 of 0-4”, concludeerde de oud-international.

Blunder leidt zeldzaam verlies Twente in

FC Twente maakte van de eigen Grolsch Veste ruim anderhalf jaar lang een onneembare vesting. Na de thuisnederlaag tegen Vitesse (0-1) op 10 maart 2013 wist geen enkele bezoekende club met de volle buit uit Enschede te vertrekken. In deze speelronde kwam er evenwel een einde aan die imponerende reeks. FC Groningen boekte op het veld van de Tukkers een verrassende 1-2 zege. Nick Marsman droeg onbedoeld bij aan de nederlaag van zijn eigen ploeg. De doelman liet een houdbare vrije trap van Tjaronn Chery op knullige wijze door zijn handen glippen. FC Twente was in totaal 27 duels op rij ongeslagen. Op 21 december kan worden begonnen aan een nieuwe serie; dan is Willem II de eerstvolgende opponent voor eigen publiek.

Zwak NAC snikkend onderuit

Donkere wolken pakken zich nadrukkelijk samen boven het Rat Verlegh Stadion. Vaste bespeler NAC Breda kreeg zaterdagavond een onvervalst pak slaag van FC Utrecht (1-5). De Brabanders hebben inmiddels al negen competitieduels niet meer gewonnen. Dat de nieuwe dreun bij NAC hard aankwam, bleek na het laatste fluitsignaal toen de spelers zwaar aangeslagen het veld verlieten. Middenvelder Uros Matic was ontroostbaar en liet zelfs zijn tranen de vrije loop. NAC heeft echter geluk dat promovendus FC Dordrecht aan een nóg slechter seizoen bezig is. De hekkensluiter incasseerde tegen Willem II (0-4) inmiddels de achtste nederlaag op rij. Met slechts vijf punten is een langer verblijf in de Eredivisie momenteel ver weg voor FC Dordrecht.

Vitesse en Heerenveen achter op schema

Vitesse en sc Heerenveen zijn normaal gesproken kandidaten om dit seizoen in de subtop te eindigen, maar voorlopig staan beide clubs in het rechterrijtje. De Arnhemmers verspeelden thuis in de jubileumwedstrijd tegen Go Ahead Eagles de overwinning. Na een 2-0 voorsprong eindigde het duizendste duel van Vitesse in de Eredivisie in 2-2. Het was al de vijfde opeenvolgende keer dat de ploeg van trainer Peter Bosz naast de zege greep. Heerenveen ging in het eigen Abe Lenstra Stadion onderuit tegen het laaggeklasseerde Heracles Almelo (0-1). De Friezen wachten nu al zeven duels op een driepunter. Naast Vitesse en Heerenveen wisten overigens ook de andere thuisclubs deze speelronde niet te winnen. Dat gebeurde bijna twintig jaar geleden voor het laatst.

Blote ‘Sinterklaas’ zorgt voor tumult 

Bij het duel tussen SC Cambuur en AZ kreeg het publiek niet alleen twee doelpunten van de Alkmaarders te zien. Tegen het einde van de eerste helft werden de supporters ook ‘getrakteerd’ op een naakte man. De streaker rende in de vrieskou met alleen een muts en een witte baard op over het veld. Verschillende stewards hadden moeite om de opmerkelijke veldbetreder staande te houden. “Waar pak je ‘m dan?”, vroeg FOX Sports-commentator Theo Reitsma zich terecht af. Nadat de naaktloper alsnog was getackeld, werd hij onder luid gejoel van het publiek door vier stewards in de houdgreep genomen en van de kunstgrasmat afgevoerd.

Door: FC Update.nl