QN Sport+ Television N.V.

Excuses gymnastiekbond KNGU aan slachtoffers turnmisbruik

Gymnastiekbond KNGU heeft excuses aangeboden aan de vele slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag in de turnsport. Dat gebeurde op de dag waarop het rapport Ongelijke Leggers werd gepresenteerd waarin de misstanden in de sport zijn onderzocht.

„Jullie verdienen respect voor het naar buiten brengen van jullie indringende verhalen en ook erkenning voor de pijn die jullie hebben ervaren. Namens de KNGU zeg ik sorry en bied ik excuses aan”, zei voorzitter Monique Kempff.

Dat rapport toont aan dat signalen over grensoverschrijdend gedrag in de gymsport te lang zijn genegeerd. Misstanden werden door voormalig topturnsters verschillende keren aangekaart, maar zijn door de KNGU in het verleden onvoldoende onderzocht en van een antwoord voorzien.

„Het rapport laat niet alleen zien dat de bond hier steken heeft laten vallen, maar ook dat er stevige lessen moeten worden getrokken voor de toekomst. De KNGU heeft niet altijd gedaan wat van haar mocht worden verwacht. Dat is een wrange constatering. Jonge sporters voelden zich lang niet gehoord en in de steek gelaten. En daarvoor zijn excuses op zijn plaats”, aldus Kempff.

Het rapport doet ook tal van aanbevelingen om misstanden in de turnsport tegen te gaan. „Die reeks aanbevelingen nemen we allemaal over”, aldus Kempff.

“Erkenning te laat, maar wel fijn”

Voormalig topturnster Stasja Köhler is blij met de erkenning van de gymnastiekbond dat het veel te lang niets heeft gedaan met signalen over verbaal en fysiek misbruik in de sport. Ook de excuses die de KNGU heeft gemaakt, beoordeelt ze als positief. „Die erkenning komt veel te laat, maar is wel belangrijk en heel fijn”, zei ze bij de NOS.

Köhler maakte wel een kanttekening. „Deze erkenning en misschien ook een schadevergoeding is denk ik positief voor een grote groep oud-turnsters, maar het is denk ik niet genoeg voor een kleine groep die niet op de radar is gekomen. Ik ken er een paar. Het zijn turnsters die in een isolement leven, met zelfmoordgedachten spelen en die niet hun verhaal durfden te vertellen”, aldus Köhler, die de misstanden in het turnen al jaren geleden aan de kaak stelde en er ook een boek over schreef.

Ze gaf de complimenten aan onderzoekster Marjan Olfers. „Ze heeft het heel goed verwoord en ook heel goed geluisterd naar de slachtoffers. Ik hoop oprecht dat er nu goede hulp en nazorg komt, ook al is dat best lastig. Zelfs voor een goede psycholoog is in veel gevallen moeilijk te begrijpen wat er is gebeurd”, aldus Köhler.

 

 

Bron:Telegraaf.nl