Extra maatregelen Amsterdam bij kampioenschap Ajax

Amsterdam neemt extra maatregelen om te voorkomen dat een eventueel kampioensfeest van Ajax komende zondag uit de hand loopt. Zo mogen Ajax-supporters op het Leidseplein en het Rembrandtplein geen blikjes, flesjes, vuurwerkfakkels en andere objecten bij zich hebben waarmee gegooid kan worden. Op de pleinen mogen mensen zich niet onherkenbaar uitdossen. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan vandaag laten weten.

Fans mogen niet klauteren op straatmeubilair. Personen die zich schuldig maken aan geweld, mishandeling of het afsteken van vuurwerk worden direct gestraft met een geldboete, taakstraf of krijgen een dagvaarding mee om zich voor de rechter te verantwoorden.

Ongeveer twintig personen hebben voor zondag een gebiedsverbod opgelegd gekregen voor de Amsterdamse binnenstad omdat zij zich eerder rond voetbalwedstrijden hebben misdragen. Als Ajax landskampioen wordt, moeten zij zich melden bij de politie in hun woonplaats.

Vuurwerk was gepland
Amsterdam neemt de maatregelen naar aanleiding van de ongeregeldheden afgelopen zondag, toen enkele Ajax-supporters tijdens de wedstrijd tegen PEC Zwolle in De Kuip vuurwerk op het veld gooiden.
Van der Laan zei dat het een georganiseerde actie was. ‘Het was vergaand gepland. Het vuurwerk was waarschijnlijk al ruim voor de wedstrijd in het stadion.’

Na dit incident heeft de burgemeester samen met politie en justitie even overwogen om een eventuele huldiging niet door te laten gaan. ‘Maar dan pak je ook de goedwillenden.’ De gemeente verwacht dat duizenden Ajax-supporters de wedstrijd zondag van hun club tegen Heracles in Almelo op het Leidseplein en het Rembrandtplein zullen volgen. Daaronder zijn waarschijnlijk de Vak 410-supporters die niet aanwezig mogen zijn bij de wedstrijd in Almelo.

Na de wedstrijd van Ajax op 13 april was het onrustig op het Leidseplein. De politie pakte diverse supporters op voor het plegen van openlijk geweld. In een café was brand, waarschijnlijk veroorzaakt door vuurwerk.

ad.nl

Related articles

Comments

Share article

spot_img

Latest articles

Newsletter