QN Sport+ Television N.V.

FA boos, Russische computers kwijt

De Engelse voetbalbond FA is woedend. In het onderzoeksrapport van de FIFA naar de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 worden niet Qatar en Rusland beschuldigd van een poging tot omkoping, maar Engeland. “Dit accepteren we niet.”

“We aanvaarden geen kritiek op de integriteit van het Engelse bid of op personen die betrokken waren bij het bid”, stelt de FA in een verklaring. “We zijn transparant geweest en in het rapport wordt ook gesproken over een ‘volledige en waardevolle samenwerking’.”

In het rapport staat dat de Engelsen, die het WK van 2018 wilden hebben, zijn ingegaan op “ongepaste verzoeken” van FIFA-bestuurder Jack Warner.

Ook Russen weten van niets

Het WK van 2018 ging uiteindelijk naar Rusland en in het rapport wordt gesteld dat de computers van de Russische stafleden zijn vernietigd. Mede daardoor konden de onderzoekers niks belastends over de Russen vinden.

Alexei Sorokin, die het Russische bid leidde, laat weten dat de computers waren gehuurd en na teruggave niet meer te vinden waren. “Alles wat we aan het onderzoek konden bijdragen, hebben we gedaan”, aldus Sorokin.

nos.nl