FBI: corruptie binnen FIFA systematisch sinds 1991

Binnen de wereldvoetbalbond (FIFA) is al bijna 25 jaar sprake van corruptie. Dat stelt de FBI na verklaringen van een kroongetuige en uitgebreid onderzoek door Amerikaanse justitie.

De FBI belegt om 16.30 uur ook nog een persconferentie aangaande de arrestaties die woensdagochtend vroeg zijn verricht in Zürich. Eerder kwam er al een statement van de Amerikaanse instanties naar buiten waarin de berichtgeving van The New York Times werd bevestigd. In de verklaring staat ook dat er een inval is gedaan in het hoofdkantoor van de CONCACAF in Miami en dat kroongetuige Chuck Blazer (voormalig secretaris-generaal CONCACAF, op de foto met Sepp Blatter en verdachte Jack Warner) en José Hawilla (eigenaar en oprichter van de Traffic Group) schuldbekentenissen hebben afgelegd.

Volgens de aanklager is duidelijk dat corruptie binnen de FIFA systematisch vanaf 1991 heeft plaatsgevonden en diepgeworteld zit in de wereldvoetbalbond. ‘Het beslaat bijna twee generaties van voetbalofficials die hun posities hebben misbruikt om miljoenen dollars te verdienen aan steekpenningen en smeergeld. Het heeft het voetbal op alle vlakken geraakt. De acties van vandaag maken duidelijk dat de Amerikaanse justitie een einde wil maken aan zulke praktijken van corruptie.’ Het zou in totaal gaan om een bedrag van meer dan 150 miljoen dollar.

Verdachten
De negen verdachte FIFA-officials – Jeffrey Webb (vice-voorzitter FIFA en hoofd van de CONCACAF), Eugenio Figueredo (voorzitter CONMEBOL), Jack Warner (voormalig voorzitter CONCACAF), Eduardo Li (voorzitter Costa Ricaanse bond), Julio Rocha (preses bond Nicaragua), Costas Takkas (voormalig secretaris-generaal van bond Kaaiman Eilanden), Rafael Esquivel (voorzitter Venezolaanse bond), José Maria Marin (voorzitter Braziliaanse bond) en Nicolás Leoz (voormalig voorzitter CONMEBOL) – hangt een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar boven het hoofd. Bovendien dreigen nog aanvullende sancties voor Blazer en Figueredo.

Behalve de FIFA-officials zijn er ook nog vier verdachten aangemerkt uit de marketing- en één uit de tv-wereld: Alejandro Buzaco (Torneos y Competencias), Aaron Davidson (Traffic Sports Group), Hugo en Mariano Jinkis (Full Play Group) en José Margulies (Valente Corp. en Somerton Ltd.). Door corruptie hebben zij jarenlang een monopolie gehad op exlusieve marketing- en uitzendrechten in samenwerking met FIFA-officials.

In een eerder stadium hebben Darryl en Daryan Warner (zoons van verdachte Jack Warner), Blazer, Hawilla en de Traffic Sports Group al een schuldbekentenis afgelegd.

Bron : Vi.nl

Share article

Latest articles