FC Peperduur: een miljard aan transfers

Eredivisie-clubs hebben nog een maand om nieuwe spelers aan te trekken, maar in de Serie A en de Premier League is dat wel anders. De selecties van Engelse en Italiaanse clubs moeten eerder dan normaal op orde zijn en dus is er al flink gehandeld door de Europese kanonnen van de transfermarkt. VI stelde een selectie samen met een gezamenlijke transferwaarde van een miljard euro.

Over een week gaat de Engelse transfermarkt dicht. Een zeer vroege Deadline Day, na 9 augustus mag er niet meer gekocht worden door Premier League-clubs. Ook in de Serie A heeft men dit idee ingesteld, daar ligt de transferdeadline op 18 augustus. De Engelse clubs hebben al goed gespendeerd, zoals blijkt uit onderstaand elftal.

 ALISSON BECKER (62,5 MILJOEN)

AS Roma-Liverpool

De duurste keeper ter wereld. Zijn komst had niets te maken met de blunders van Loris Karius in de Champions League-finale, maar feit is dat Liverpool ruim zestig miljoen aftikte om Alisson van AS Roma naar de Premier League te halen. Het transferbedrag kan nog oplopen naar meer dan zeventig miljoen, maar zelfs zonder bonussen verpulveren Liverpool en Alisson het oude record. Sinds 2001 was Gianluigi Buffon de duurste keeper in de geschiedenis, Juventus betaalde toentertijd een kleine 52 miljoen om hem van Parma over te nemen.

JOÃO CANCELO (40,4 MILJOEN)

Valencia-Juventus

Internazionale liet João Cancelo wennen aan de Serie A en Juventus zag dat het goed was. Inter huurde de Portugese rechtsback van Valencia en had de verdediger maar wat graag in Milaan gehouden, maar Inter kon de transfer niet bekostigen. Voor recordkampioen Juventus was dit geen enkel probleem. Juve aarzelde niet om veertig miljoen te betalen.

CLÉMENT LENGLET (35,9 MILJOEN)

Sevilla-Barcelona

Een goede voetballer in dienst van Sevilla, dan staat Barcelona al snel op de stoep. Meerdere spelers maakten de stap van Andalusië naar Catalonië. Lenglet treedt in de voetsporen van onder anderen Ivan Rakitic, Dani Alves, Adriano en Aleix Vidal. De Fransman moet nog debuteren bij het nationale elftal en heeft met zijn nieuwe teamgenoot Samuel Umtiti flink wat concurrentie bij Les Bleus.

ABDOU DIALLO (28 MILJOEN)

FSV Mainz 05-Borussia Dortmund

De vreemde eend in de bijt in dit sterrenensemble. Diallo is de zoveelste speler die bij veel nationale elftallen allang een basisplaats had veroverd, maar Frankrijk heeft hem (nog) niet nodig. Met Raphaël Varane en Umtiti beschikt de WK-winnaar al over een ijzersterk duo. Borussia Dortmund had na één seizoen in de Bundesliga genoeg gezien en maakte FSV Mainz 05 een heel stuk rijker.

NABY KEÏTA (60 MILJOEN)

RB Leipzig-Liverpool

Wat wilde Liverpool Keïta toch graag een half jaar geleden al hebben toegevoegd aan de selectie. De Champions League-finalist bood miljoenen om RB Leipzig over te halen tot een vervroegde transfer. In augustus 2017 bereikten Liverpool en Leipzig een akkoord over een transfer in de volgende zomer, maar dat officiële moment wilden The Reds vervroegen. Leipzig ging niet overstag en dus is Keïta nog maar kort een Liverpool-speler. De controleur krijgt een loodzware erfenis, hij gaat spelen met rugnummer 8, jarenlang eigendom van clubicoon Steven Gerrard.

FRED (59 MILJOEN)

Shakhtar Donetsk-Manchester United

De Braziliaanse talentenfabriek van Shakhtar Donetsk draaide weer overuren deze zomer. Heb je een sterke, scorende of behendige Braziliaan nodig, klop je bij Shakhtar aan. Op de lijst met recordinkomsten van de Oekraïense club staan eerst vijf Brazilianen. Ze durven te investeren als ze de juiste hebben gevonden. Voor spelers als Douglas Costa (8 miljoen), Willian (14 miljoen) en Fernandinho (7,8 miljoen) werd de portemonnee getrokken, maar er werd ook zeker winst gemaakt. Met de verkoop van Fred werd het transferrecord van Shakhtar opnieuw aangescherpt.

JORGINHO (57 MILJOEN)

Napoli-Chelsea

Een gevalletje volg de manager. Chelsea stelde Maurizio Sarri aan als opvolger van Antonio Conte en Jorginho koos ervoor om Sarri achterna te reizen. Bij Napoli werkten de twee succesvol samen, nu wordt datzelfde gepoogd in de Premier League. De transfer kwam relatief laat tot stand, omdat de bevestiging van Sarri als nieuwe coach op zich liet wachten. Engelse media waren na het debuut van de middenvelder al vol lof. Uit berekeningen bleek dat Jorginho tijdens het oefenduel met Perth Glory gemiddeld genomen elke 27 seconden een pass verstuurde. In 33 competitiewedstrijden van Napoli verstuurde Jorginho 2.860 passes. Geen enkele speler in de vijf grootste competities gaf er meer vorig seizoen.

RIYAD MAHREZ (67,8 MILJOEN)

Leicester City-Manchester City

Als elk gerucht rond Mahrez uitkwam, had de Algerijn nu voor elke topclub in de Premier League gespeeld. Tot een transfer kwam het maar niet, tot Manchester City kortgeleden toesloeg. Mahrez werd in 2016 verkozen tot Speler van het Jaar in de Engelse competitie en zijn transferwaarde schoot omhoog. Twee jaar later betaalt City nog steeds een fors bedrag aan Leicester City. Riyad Mahrez is de eerste Algerijn waar Manchester City de portemonnee voor trekt. In het verleden werden Djamel Abdoun en Djamel Belmadi gehuurd, Karim Kerkar en Ali Benarbia kwamen als transfervrije spelers binnen.

KYLIAN MBAPPÉ (180 MILJOEN)

AS Monaco-Paris Saint-Germain

De clubleiding van Paris Saint-Germain zal met ontzettend veel plezier naar de verrichtingen van Mbappé hebben gekeken tijdens het WK in Rusland. De jongeling zou volgens de regels van het contract tussen PSG en AS Monaco na het eindtoernooi definitief naar Parijs verkassen, de transfersom stond al vast. Het is al jaren gebruikelijk dat spelers die goed presteren op het WK voor veel geld verkocht worden, maar PSG had al beet. Mbappé schitterde met Frankrijk, trad in de voetsporen van legende Pelé en werd op negentienjarige leeftijd wereldkampioen. Paris Saint-Germain en Kylian Mbappé verpulverden het tienertransferrecord. Nooit eerder werd een speler onder de twintig voor een bedrag hoger dan honderd miljoen euro verkocht. Anthony Martial was voor de transfer van Mbappé de duurste tiener, hij kostte Manchester United zestig miljoen, plus twintig miljoen aan bonussen.

CRISTIANO RONALDO (117 MILJOEN)

Real Madrid-Juventus

Alleen al over die wedstrijd kan een mooi boek geschreven worden. Juventus – Real Madrid. Ronaldo maakt op sublieme wijze zijn zoveelste Champions League-goal en de fans in het stadion applaudisseren massaal. Cristiano Ronaldo volgt het applaus. Met Real Madrid won hij alles wat er te winnen viel en reeg hij de records aaneen, nu mag de Serie A wekelijks gaan genieten van deze doelpuntenmachine. In Spanje en in de Champions League verbrak Cristiano Ronaldo nagenoeg elk record, in de Serie A kan hij weer op jacht. Zo delen Gonzalo Higuaín en Gino Rossetti het record voor meeste goals in één seizoen: 36. Ronaldo lukte het in La Liga drie keer om boven dat aantal doelpunten te eindigen. 2010/11: 41, 2011/12: 46 en 2014/15: 48

THOMAS LEMAR (70 MILJOEN)

AS Monaco-Atlético Madrid

Franse clubs verdienen gretig aan de koopwoede van de clubs uit Engeland, Spanje, Duitsland en Italië. AS Monaco verdiende vorig seizoen alleen al aan Manchester City zo’n honderd miljoen. Met Lemar is het volgende goudmijntje vertrokken. Voor vier miljoen gehaald en voor zeventig miljoen vertrokken, een winstmarge waar zelfs de meest hebzuchtige bankier niet van durft te dromen. De perfecte afsluiter van dit miljoenenelftal. Thomas Lemar maakte vlak voor het WK een megatransfer, maar speelde in Rusland slechts één wedstrijd voor de wereldkampioen.

vi.nl

 

Share article

Latest articles