Federer beëindigt reeks Djokovic

Roger Federer heeft op het masterstoernooi in Shanghai titelverdediger Novak Djokovic met 6-4, 6-4 onttroond. Wereldranglijstaanvoerder Djokovic, vorige week nog winnaar van het ATP-toernooi van Peking, was al sinds 2010 ongeslagen op Chinese bodem.

Exact vier jaar geleden was het uitgerekend Federer die Djokovic, die 27 wedstrijden op rij won in China, voor het laatste klopte in Shanghai. Destijds werd het 7-5, 6-4 voor de Zwitser, die maandag Rafael Nadal aflost als nummer twee van de wereld.

36ste ontmoeting

In alweer de 36ste ontmoeting tussen beide wereldtoppers was Federer, die veelvuldig het net opzocht, heer en meester. Hij won al zijn servicegames en sloeg twee keer toe op de opslag van Djokovic. In de eerste set deed hij dat in game vijf, in het tweede bedrijf direct in de openingsgame.

Djokovic toonde zich gefrustreerd, maar weigerde zich gewonnen te geven. Federer had in de achtste game veel moeite om op 5-3 te komen, maar hield zich knap staande met agressief tennis. Twee games later was de zege na ruim anderhalf uur een feit. Typerend genoeg maakte Federer het karwei met een volley af.

Wimbledonfinale

Met de zege bracht Federer de onderlinge stand op 19-17 in zijn voordeel. De laatste ontmoeting leverde een overwinning op voor Djokovic. Dat was eerder dit jaar op Wimbledon, toen de Serviër in een zenuwslopende vijfsetter de sterkste was.

Federer, die in de tweede ronde nog vijf wedstrijdpunten moest wegwerken tegen Leonardo Mayer, neemt het in de eindstrijd op tegen de ongeplaatste Gilles Simon.

nos.nl

Share article

Latest articles