QN Sport+ Television N.V.

Feyenoord verdrijft oude plaaggeest Schöne dankzij dubbelslag Kökçü

Feyenoord heeft zich op bezoek bij NEC hersteld van de nederlaag die het in de eerste wedstrijd na de winterstop leed tegen Vitesse. De Rotterdammers toonden na een goal van Lasse Schöne veerkracht. Orkun Kökçü was met twee treffers de grote man.

Feyenoord had iets recht te zetten na de valse start van vorige week tegen Vitesse (0-1). De Arnhemmers bezorgden de Rotterdammers in De Kuip een gevoelige nederlaag, maar gingen een week later zelf weer onderuit tegen FC Groningen (1-3). Feyenoord kon de derde plaats daardoor bij een overwinning op NEC weer steviger in handen krijgen, maar kreeg in Nijmegen al vroeg een dreun te verwerken.

Nadat Bryan Linssen al vroeg had verzuimd slecht verdedigen van NEC af te staffen, was het namelijk Schöne die de Nijmegenaren op voorsprong zette. De ervaren Deen strafte slecht uitverdedigen van Lutsharel Geertruida, bij afwezigheid van Marcus Holmgren Pedersen de rechtsback, af door hard raak te schieten in de korte hoek. Voor Schöne was het al zijn zesde goal tegen Feyenoord in de Eredivisie.

 

Feyenoord liet zich ondanks die vroege tegenvaller niet uit het veld slaan en ging door waar het al mee bezig was: ruimtes vinden in de vijfmansdefensie van NEC. Tegen Vitesse had de ploeg van Arne Slot daar nog grote moeite mee, dit keer ging dat makkelijker. Zo voorkwam Mattijs Branderhorst met een uitstekende redding dat Linssen kon binnentikken na goed voorbereidend werk van Alireza Jahanbakhsh.

Kort daarna was een actie van de Iraniër, nota bene ex-speler van NEC, alsnog de aanleiding voor de gelijkmaker. Aanvaller Magnus Mattsson haalde de vleugelspits met een onhandige tackle onderuit in het strafschopgebied en de bal ging op de stip. Kökçü ontfermde zich over de penalty en schoof koelbloedig binnen. De uitstekend keepende Branderhorst moest het antwoord dit keer schuldig blijven.

Feyenoord was toen nog niet van NEC af. Net als eerder dit seizoen in De Kuip (5-3) ontspon zich een aantrekkelijk duel met kansen over en weer. Justin Bijlow moest een schot van Elayis Tavsan uit de kruising tikken, even later werd de vleugelspits maar net op tijd afgestopt door Tyrell Malacia en Gernot Trauner. De beste kansen waren Feyenoord, maar Geertruida (kopbal) en Linssen (schot) misten het doel.

Dat deed Kökçü acht minuten na rust niet. Het balverlies van NEC op eigen helft leek in eerste instantie nog onoverkomelijk, maar de 21-jarige middenvelder strafte het genadeloos af door van grote afstand raak te schieten. Branderhorst kon er alleen maar naar kijken. Tien minuten later gooide Jahanbakhsh de wedstrijd in het slot, nadat NEC-verdediger Iván Márquez een lange bal in zijn voeten had gekopt

Zo werd het uiteindelijk toch een mooie middag voor Feyenoord, waar Luis Sinisterra na een blessure zijn rentree maakte en Denzel Hall debuteerde. Enige smet was het uitvallen van Geertruida. Zijn vervanger Jens Toornstra stelde Guus Til in de slotfase nog in staat de 1-4 binnen te koppen. NEC eindigde het duel met tien man door een rode kaart voor Márquez wegens het uitdelen van een tik aan invaller Cyriel Dessers.

vi.nl