FIA bevestigt: alle F1-teams hielden zich aan budgetplafond

tromoto nv

Autosportfederatie FIA heeft bevestigd dat alle tien de Formule 1-teams zich in 2022 hebben gehouden aan het budgetplafond. Het is de uitkomst van een maandenlang onderzoek door een speciale, financiële commissie van de FIA. Vorig jaar werd Red Bull Racing nog bestraft met een boete van 7 miljoen dollar en reductie van de windtunneltijd na een kleine overschrijding over het jaar 2021.

Dit jaar was het onderzoek van de FIA nog vele malen grondiger, bevestigden bronnen eerder. De financiële commissie werd uitgebreid van vier fulltimers naar tien fulltimers en alle fabrieken van de teams werden uitvoerig nageplozen, tot het bekijken van Whatsapp-berichten en laptops van engineers aan toe. Teams als Red Bull, Mercedes en Ferrari hebben naast hun Formule 1-tak namelijk ook nog andere afdelingen en de FIA wilde op die manier zo goed mogelijk uitzoeken wie wanneer wel en ook wanneer niet onder het budgetplafond van 140 miljoen dollar viel. Het salaris van coureurs, het toppersoneel (top-3) en marketingkosten vallen niet onder het budgetplafond.

Intern was men bij Red Bull al zeer optimistisch gestemd over het feit dat het plafond niet opnieuw zou zijn overschreden. Dat gevoel blijkt dus gegrond, waardoor beroepscritici over de tweede wereldtitel van Max Verstappen (in 2022 dus) in ieder geval geen enkel kwaad woord meer kunnen spreken.

Telesport

Share article

Latest articles