FIFA stapt naar Zwitserse rechter

De FIFA heeft aangifte gedaan bij de Zwitserse justitie van “mogelijke malversaties door individuen” bij de toewijzingsprocedures voor de WK’s van 2018 en 2022. Volgens de wereldvoetbalbond zijn er aanwijzingen dat er “in geïsoleerde gevallen internationale uitwisseling van bezittingen in relatie met Zwitserland heeft plaatsgevonden”. Namen van verdachten worden niet genoemd.

FIFA-president Sepp Blatter onderneemt de juridische actie op advies van Hans Joachim-Eckert, het hoofd van de ethische commissie van de FIFA. Eckert is ook degene die de omstreden samenvatting maakte van het onderzoeksrapport van Michael Garcia naar de toewijzing van de WK’s aan Rusland en Qatar. Het rapport van Garcia zal door de FIFA ter beschikking worden gesteld aan de Zwitserse procureur-generaal.

De FIFA zelf zal het rapport niet openbaar maken, zo bevestigde Blatter nog eens op de website van de wereldvoetbalbond. “Als we het compleet openbaar maken, overtreden we onze eigen regelgeving alsmede nationale wetgeving”, aldus Blatter. “Als we iets te verbergen hadden, zouden we nu niet naar justitie stappen.”

De FIFA publiceerde vorige week de samenvatting van Eckert, waarin Rusland en Qatar worden vrijgepleit van omkoping maar er juist kritiek is op de handelwijze van Engeland en Australië. In reactie daarop liet onderzoeksleider Garcia meteen weten in beroep te gaan omdat Eckerts samenvatting “onvolledig en onjuist” zou zijn. Blatter stelt dat de verklaring van Eckert dat het onderzoek naar de WK-toewijzingen nu is afgesloten, overeind blijft.

nos.nl

Related articles

Comments

Share article

spot_img

Latest articles

Newsletter