FIFPro: november beste alternatief

“We hebben lang moeten vergaderen, maar we zijn tevreden over de uitkomst.” Dat zegt secretaris-generaal Theo van Seggelen van de internationale spelersvakbond FIFPro. Hij maakt deel uit van de werkgroep die de FIFA adviseert om het WK voetbal in Qatar in november/december 2022 te houden. “Het is het beste alternatief. De spelers zijn dan volop in competitie en na het WK is het in de meeste landen winterstop en krijgen de spelers rust.”

De spelersvakbond was altijd tegen een eindronde in Qatar. “Natuurlijk kun je je afvragen of je daar ĂŒberhaupt een WK moet willen, maar dat is een gepasseerd station. Wij wilden in ieder geval niet dat er in de zomerhitte gespeeld werd.”

Alternatieven

“Vervolgens is er een aantal andere opties op tafel gekomen”, legt Van Seggelen uit hoe het advies tot stand is gekomen. “De Europese bonden en club wilden graag spelen in april/mei. Dat is afgeketst omdat in april de ramadan plaatsvindt en het in mei net zo heet is als in de zomer.”

“Het voorstel van de UEFA om dan een jaar later te spelen, viel af omdat het contractueel is vastgelegd dat het WK in 2022 gespeeld moet worden.” Daardoor bleven begin en eind 2022 over. Het IOC was niet blij met februari, omdat het toernooi dan tegelijkertijd met de Winterspelen zou vallen.

Van Seggelen: “Wij vonden november/december gezien de omstandigheden voor de spelers het beste idee. Gelukkig is die optie nu ook overgebleven.”

Veel vragen

“Natuurlijk blijven er nog veel vragen open,” zegt Van Seggelen, die de beslissende vergadering vandaag miste door een sneeuwstorm bij Frankfurt. “Wat doe je met de competities die normaal gesproken volop bezig zijn in die maanden?”

“Het is wellicht denkbaar dat er in de eerste divisies gewoon wordt gevoetbald tijdens het WK, terwijl de eredivisies stilliggen. Dat zijn allemaal vragen die nog beantwoord moeten worden, maar daar hebben we zeven jaar de tijd voor.”

Eind maart besluit

“De FIFA vond het belangrijk om nu duidelijkheid te scheppen en daarna kan er over de talloze praktische zaken nagedacht worden.”

In het voorstel wordt het WK ook enkele dagen ingekort. Dat betekent dat er vier wedstrijden per dag worden gespeeld. De finale is dan vlak voor Kerst. Eind maart neemt het bestuur van de wereldvoetbalbond de definitieve beslissing, maar de verwachting is dat de top van de FIFA het voorstel van de werkgroep zal overnemen.

nos.nl

Share article

Latest articles