QN Sport+ Television N.V.

Flets Brazilië dankzij laat doelpunt Casemiro naar achtste finale

Opnieuw leek Brazilië op een WK niet te gaan winnen van Zwitserland, maar dat was buiten Casemiro gerekend. Met een laat doelpunt schoot de routinier de Brazilianen maandag naar een plek in de achtste finales.

Bij de Brazilianen was het vooraf de grote vraag hoe Tite de blessure van Neymar zou opvangen. De bondscoach koos ervoor om Lucas Paquetá een linie naar voren te schuiven en Fred naast Manchester United-ploeggenoot Casemiro te posteren. Ten opzichte van het gewonnen duel met Servië begon ook Éder Militão in de basis bij De Goddelijke Kanaries. De verdediger van Real Madrid verving de eveneens geblesseerde Danilo.

Het ontbreken van Neymar liet zich voelen bij Brazilië, dat grote moeite had om kansen bij elkaar te voetballen tegen het compact spelende Zwitserland. Pas in de 27ste minuut liet de vijfvoudig wereldkampioen van zich horen. Vinícius Júnior leek de bal binnen te kunnen lopen, maar stuitte op doelman Yann Sommer. De laatste keer dat Brazilië op een WK zo lang moest wachten op de eerste doelpoging, was tijdens het duel met Kameroen in 1994.

Doelpunt Vinícius afgekeurd
Het apathische spel van de Brazilianen bracht Zwitserland voor rust nauwelijks in de problemen. Tite besloot halverwege in te grijpen en hoopte met Rodrygo voor Paquetá voor meer dynamiek te zorgen. Op aangeven van invaller Bruno Guimarães dacht Vinícius halverwege de tweede helft alsnog zijn eerste WK-treffer te maken. Het Braziliaanse feestje was al losgebarsten, toen de VAR na het trekken van de lijnen constateerde dat Richarlison in de loop van de aanval buitenspel had gestaan.

 

Wat Brazilië ook probeerde, de stugge Zwitsers zwichtten niet. Tot de 83ste minuut. Een uithaal van Casemiro bleek Sommer dan toch te machtig. De routinier kreeg de bal van Rodrygo, dacht niet na en haalde verwoestend uit (1-0). Brazilië hield stand en boekte na puntendelingen op de WK’s van 1950 en 2018 voor het eerst een overwinning op Zwitserland op een mondiale eindronde.

 

DTSNV

Door de zege is Brazilië zeker van een plek in de achtste finale. Zwitserland heeft alles nog in eigen hand. Bij een overwinning op Servië voegen ook de Zwitsers zich bij de beste zestien landen. De Serviërs maken net als Kameroen ook nog kans om door te gaan.

vi.nl