Flitsende Spanjaarden delen direct enorme dreun uit aan Kroatiƫ

Spanje is het EK in Duitsland zaterdag wervelend gestart tegen KroatiĆ«. De Spanjaarden waren na Ć©Ć©n helft al klaar met de nummer drie van het afgelopen WK. FabiĆ”n Ruiz hielpĀ La RojaĀ met twee flitsende acties in het zadel.

Beeld: Ā© Pro Shots

Spanje en KroatiĆ« zijn inmiddels goede bekenden van elkaar: op de laatste drie EK’s en in de finale van de Nations League-eindronde waren ze al tegenstanders. Spanje won de Nations League vorig jaar juni in De Kuip na een penaltyserie. Ajacied Josip Sutalo was toen een basisspeler bij KroatiĆ« en hij begon zaterdag ook in Berlijn. Borna Sosa (Ajax) en Luka Ivanusec (Feyenoord) bleven op de bank bij de Kroaten.

Spaanse powerplay
Bij Spanje ging Lamine Yamal met zijn basisplaats de recordboeken in als jongste EK-speler ooit. Na een weinig verheffende openingsfase ontbrandde het duel rond het halfuur. Ruiz stuurde Ɓlvaro Morata met een splijtende pass alleen op keeper Dominik Livakovic af. De aanvoerder van de Spanjaarden liet Sutalo en zijn verdedigingspartner Marin Pongracic de hielen zien en schoof beheerst de openingsgoal binnen.

Voor Morata was het zijn zevende doelpunt op zijn derde EK. De spits van AtlƩtico Madrid komt daarmee op hetzelfde aantal EK-goals als Antoine Griezmann (Frankrijk) en Alan Shearer (Engeland). Morata heeft nog twee treffers nodig om Michel Platini te achterhalen als nummer twee op de lijst van EK-topscorers. De Fransman scoorde negen keer op een EK. Cristiano Ronaldo is topscorer aller tijden met veertien EK-doelpunten.

Beeld: Ā© Pro Shots
tromoto nv

Ruiz onderscheidde zich drie minuten na de 1-0 weer: dit keer speelde hij zichzelf in het strafschopgebied op artistieke wijze vrij en liet Livakovic kansloos met een geplaatst schot. Spanje nam zo in kort tijdsbestek afstand van KroatiĆ«, dat vooral werd teruggedrongen door La Roja, maar wel dreigend werd via Mateo Kovacic (redding van Unai SimĆ³n), Lovro Majer (schot in het zijnet) en Josko Gvardiol (schot voorlangs).

Primeur Carvajal
Nog voor de rust nam Spanje verder afstand. Yamal slingerde de bal voor na een corner en vond de mee opgekomen Dani Carvajal. De 32-jarige rechtsback tikte in zijn allereerste EK-duel voor Spanje (voor twee eerdere EK’s haakte hij nog geblesseerd af) de bal achter Livakovic. Met de 3-0 kreeg KroatiĆ« een enorme dreun in het Olympia Stadion, waar veel meer Kroatische dan Spaanse fans aanwezig waren.

Spanje hield in de tweede helft de druk erop bij KroatiĆ« en Yamal was snel dicht bij zijn eerste EK-goal. Na een snelle counter en een balletje breed van Barcelona-teamgenoot Pedri lag keeper Livakovic in de weg voor een memorabel EK-moment. Aan de andere kant voorkwam SimĆ³n dat Josip Stanisic de hoop weer terug kon brengen in de Kroatische gelederen. Bondscoach Zlatko Dalic haalde niet lang daarna captain Luka Modric en Kovacic naar de kant, vermoedelijk met het oog op het volgende groepsduel met AlbaniĆ«.

Penaltymoment
Een tegenvaller voor Spanje was het uitvallen van Morata. Na ruim een uur verliet hij het veld met een van pijn vertrokken gezicht. Vanaf de bank zag de spits hoe Kroatiƫ nog terug dacht te komen tot 3-1. Invaller Bruno Petkovic werd na een slippertje van Simon door Rodri naar de grond gelopen en de spits ging zelf achter de bal staan bij de strafschop. Simon herstelde daarna zijn fout en keerde de inzet, maar Petkovic scoorde alsnog op aangeven van Ivan Perisic. Omdat Perisic te vroeg inliep bij de strafschop ging er door een Nederlandse VAR-ingreep (Rob Dieperink en Pol van Boekel) een streep door de Kroatische goal.

Bron: Voetbal International

Share article

Latest articles