QN Sport+ Television N.V.

Fransen en Kroaten lassen rust in op weg naar WK-finale

Moe en uitgeput zijn ze, na de slijtageslag van woensdag tegen Engeland. Daar draait bondscoach Zlatko Dalic van Kroatië niet omheen. Maar zondag zullen zijn spelers er weer staan, voegt hij er strijdvaardig aan toe.

Voor het zover is, moet de batterij eerst weer opgeladen worden. Daarom gaf de 51-jarige Dalic zijn selectie in de aanloop naar de WK-finale tegen Frankrijk een dagje vrijaf. “Ze hebben ruim twee weken hun families niet gezien. Ik heb tegen ze gezegd dat ze vandaag zelf mogen beslissen wat goed voor ze is”, vertelt hij in Moskou.

Waar de vermoeidheid vandaan komt, laat zich makkelijk raden: Kroatië kwam in de knock-outfase maar liefst drie keer in een verlenging terecht. Ofwel: drie keer een half uur overwerk, tezamen een complete voetbalwedstrijd. “We zijn straks waarschijnlijk het eerste team ooit dat acht wedstrijden op een WK heeft gespeeld”, ziet Dalic er de humor wel van in.

Moeilijke route

Frankrijk wist z’n wedstrijden wel steeds binnen negentig minuten te beslissen en heeft ook nog eens een rustdag meer dan de Kroaten op weg naar de finale. Dalic kan zich er niet al te druk over maken. “Wij hebben de moeilijke route genomen. De spelers zijn heel moe, maar tegelijk ook dolblij. Ze zullen er zondag klaar voor zijn. Een WK-finale speel je misschien maar één keer in je leven.”

Didier Deschamps (rechts) op de training met Presnel Kimpembe.

Didier Deschamps, de bondscoach van de Franse ploeg, predikte vandaag ook al rust voor zijn spelers. Tenminste, de basisspelers. Benjamin Pavard, Raphaël Varane, Samuel Umtiti, Kylian Mbappé en Olivier Giroud lieten zich helemaal niet zien op het trainingsveld in Istra, terwijl Lucas Hernandez, N’Golo Kanté, Blaise Matuidi, Paul Pogba, Antoine Griezmann en doelman Hugo Lloris het hielden bij wat rondjes joggen.

De reserves moesten wel flink aan de bak. Zij werkten een fanatieke training af, met onder meer een partijtje zes tegen zes.

 

 

 

Bron: NOS.nl