QN Sport+ Television N.V.

Froome haalt uit naar atletiekbond

Atletiekfederatie IAAF krijgt donderdag kritiek van buiten de eigen sport. Ditmaal was het Tourwinnaar Chris Froome die zich kritisch uitliet over de manier waarop de wereldatletiekbond de strijd met doping voert. „Volgens mij zijn de dopingtests niet op hetzelfde niveau als in het wielrennen. Ze moeten veel meer investeren in hun anti-dopingprogramma”, aldus de wielrenner tegenover de BBC.

Volgens Froome is het budget voor dopingtests bij de wielerbond UCI vier keer groter dan dat van de IAAF. Dat sorteert effect, meent hij. „Er is een hoop veranderd binnen het wielrennen, sinds de donkerste perioden van tien tot vijftien jaar geleden. De controles zijn verbeterd en de UCI test nu 24 uur per dag. Ik heb vertrouwen in het huidige systeem.”

De IAAF ligt sinds anderhalve week flink onder vuur na een publicatie van The Sunday Times en de Duitse zender ARD. Die betichten de atletiekbond van laks handelen tegen doping, onder meer omdat er lang niet altijd is opgetreden tegen atleten met verdachte bloedwaarden.

Telesport