Gavin Kensmil nieuwe aanwinst Elan BĂ©arnais Pau-Lacq-Orthez

PARAMARIBO — Gavin Kensmil zal ook dit seizoen in de tweede divisie van de Franse profcompetitie – LNB Pro B – basketballen. Elan BĂ©arnais Pau-Lacq-Orthez, een negenvoudig kampioen van Frankrijk, maakte woensdag via zijn officiĂ«le kanalen bekend dat het de 24-jarige Surinamer heeft ingelijfd.

De club degradeerde uit de hoogste divisie – Pro A, ook bekend als Betclic Élite – nadat ze als voorlaatste, zeventiende eindigde in het seizoen 2022-2023. De ploeg sloot de reguliere competitie af met twaalf zeges uit 34 duels. Het nieuwe seizoen in de LNB Pro B vangt op 13 oktober aan met de thuiswedstrijd tegen Gries-Souffel.

Inmiddels hebben ook Kensmil en zijn zaakwaarnemer Romaior Sports op hun socialemediakanalen het nieuws bevestigd. “New beginnings” schreef de speler zelf bij de afbeelding die zijn nieuwe werkgever had geplaatst bij het nieuws over zijn komst. “Big moves”, “big congrats” en “good luck” zijn enkele reacties van oud-teamgenoten en ex-coaches die het nieuws sharen.

tromoto nv

Debuut

Kensmil maakte in 2022 zijn debuut als profbasketballer na een succesvolle college carriĂšre bij de Stephen F. Austin State University. Hij ontpopte zich al gauw tot de go-to guy bij Aix Maurienne Savoie Basket. Hoewel nog net degradatie uit de LNB Pro B werd voorkomen, schitterde de Surinamer als individu. Hij eindigde met gemiddelden van 16,3 punten en 8,9 rebounds.

Bij het nieuws over het inlijven van Kensmil staat dat hij voor Elan Béarnais kiest met het idee beter te worden en te bewijzen dat zijn debuutseizoen geen toeval was. Volgens de website bebasket.fr was de forward met onder meer een schotpercentage van 59,8 procent er grotendeels voor verantwoordelijk dat AMSB niet degradeerde.

Verder wordt aangegeven dat zijn prestaties in 2022/23 ervoor hebben gezorgd dat een betere club is komen aankloppen. Volgens de website past de speelstijl van Kensmil enorm bij de manier van spelen in de LNB Pro B. Coach Eric Bartecheky van Elan Béarnais denkt dat met Kensmil, de eveneens aangetrokken Idrissa Ba en Landing Sané zijn ploeg vooral in de bucket sterk zal zijn.

Dancell Leter

Twee weken terug, op 15 juli, is ook de 25-jarige Dancell Leter, neef van Kensmil, profbasketballer geworden. De power forward gaat aan de slag bij Clínica Ponferrada SDP, die uitkomt in Liga Leb Plata, de derde divisie van Spanje. De club zit in de ‘western conference’ en opent het seizoen op 7 oktober met de thuiswedstrijd tegen Teknei Bizkaia Zornotza.

Leter heeft de afgelopen vier seizoenen in de Verenigde Staten gebasketbald. Eerst op junior college niveau voor Jacksonville College en daarna Odessa Collega, voordat hij de laatste twee jaar uitkwam voor Utah Tech Trailblazers in de NCAA Division I. Die ploeg zwaaide hem dinsdag uit. “Special shout out to our guy Dancell Leter who also officially joined the pro ranks”, schreef het team onder meer op ‘X‘ (voorheen ‘Twitter‘).

Vorig seizoen had hij gemiddelden van 6,4 punten, 3,5 rebounds en Ă©Ă©n assist in iets meer dan negentien minuten per wedstrijd voor Utah Tech. De competitie daarvoor waren zijn stats beter: 10,3 punten, 5,2 rebounds en 1,2 assists in 24,7 minuten per wedstrijd. De Surinamer wordt door zijn nieuwe club aangeduid als een “veelzijdige speler op de power forward-positie”.

Dancell Leter met Utah Tech-teamgenoten tijdens het WAC Men’s Basketball Tournament op 8 maart. [Foto: WAC]

Bron:Dwtonline.com

Share article

Latest articles