QN Sport+ Television N.V.

Geen corruptie bij toewijzing WK Qatar

blatter onderstreept

Qatar wordt gevrijwaard van corruptie bij het toewijzen van het WK van 2022 in het land. Dat heeft de FIFA vanochtend gemeld. Ook Rusland heeft niet gefraudeerd bij de toewijzing van het WK 2018, volgens de wereldvoetbalbond.

PDF van FIFA-rapport

Open pdf (2,8 MB)

De voorzitter van de juridische tak van de ethische commissie van de bond, Hans-Joachim Eckert, heeft Rusland en Qatar formeel vrijgesproken. Daarmee komt een einde aan de zaak die sinds de toewijzing van de WK’s in december 2010 speelde.

Volgens Eckert is de biedingsprocedure van de elf kandidaat organiserende landen niet volgens de regels verlopen, maar dat zou de integriteit van de stemming niet beïnvloed hebben. Zijn conclusie luidt dat het foute handelen van Qatar en Rusland niet ernstig genoeg was om een nieuwe stemming te overwegen. Het bod van Qatar had ‘potentieel problematische onderdelen en omstandigheden’, bovendien was er een ‘significant gebrek aan transparantie’, aldus het FIFA-rapport. Computers die gebruikt werden door staf van het Russische organisatiecomité werden vernietigd.

Het belangrijkste bewijs voor vermeende omkoping van Qatar, steekpenningen van voormalig FIFA-official Mohamed bin Hamman aan Afrikaanse FIFA-leden, waren volgens de juridische tak van de FIFA niet bedoeld voor het WK in 2022, maar voor politieke doeleinden van Qatar.

In september van dit jaar leverde de Amerikaanse jurist Michael Garcia, de voorzitter van de onderzoekskamer van deze commissie, een onderzoeksrapport van 350 pagina’s in. Het uitvoerend comité van de FIFA onder leiding van Sepp Blatter wilde de resultaten van het onderzoek echter niet openbaar maken, ondanks grote druk van buitenaf. Daaraan zouden onder meer te veel juridische gevolgen aan verbonden zijn.

Blatter vrijgepleit
Hans-Joachim Eckert, voorzitter van de juridische tak van de ethische commissie, kwam vanochtend op de website van de FIFA alsnog met een verklaring. De Duitse rechter werkte zich de afgelopen weken door het rapport van Garcia heen. In de documenten wordt FIFA-voorzitter Sepp Blatter overal van vrijgepleit. De enige concrete beschuldiging tegen de Zwitser bleek ‘aantoonbaar onjuist’. Garcia is nog wel van plan om formele onderzoeken te openen naar betrokken individuen, zonder dat hij daarbij al namen heeft genoemd.

De verdenking was dat Qatar het WK toegewezen kreeg nadat FIFA-officials werden omgekocht. Qatar kreeg het wereldkampioenschap ten koste van Australië, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan. Dat leidde tot beschuldigingen van corruptie, overigens ook aan het adres van Rusland. Dat mag het WK van 2018 organiseren, ten koste van Engeland, Nederland en België en Spanje en Portugal.

Voorzitter van der onderzoekskamer van de ethische commissie, Michael Garcia, kreeg de opdracht te onderzoeken of er sprake is geweest van omkoping bij toewijzing van het WK aan Qatar. Hij publiceerde in september een dik rapport waarvan de inhoud vooralsnog geheim is. Vandaag wordt er een reactie op dat rapport gepubliceerd door Hans-Joachim Eckert. Het uitvoerend comité van de FIFA onder leiding van Sepp Blatter wil de resultaten van het onderzoek niet openbaar maken.

Al direct na de toewijzing van het WK 2022 aan het Arabische emiraat ontstond discussie over de periode waarin het toernooi moet worden gehouden. De gebruikelijke zomer is inmiddels uitgesloten vanwege de enorme hitte.