Het openbare leven ligt zondag in de Verenigde Staten lam. Samen met ruim 115 miljoen Amerikanen nestelt zelfs Barack Obama zich met een portie chicken wings languit op de bank voor de 50ste Super Bowl tussen Denver Broncos en Carolina Panthers. De hoogmis van het American football is één grote geldmachine, met twee quarterbacks als centraal middelpunt.

Even wat cijfertjes van de Super Bowl. In het kader van alles wat… Ongeveer 115 van de 320 miljoen Amerikanen zijn zondag bij Super Bowl L (de 50ste editie) aan de buis gekluisterd. En dat doet de Amerikaan niet solo, thuis op de bank. Bleacher Report becijferde dat Super Bowl Sunday gemiddeld met 17 mensen tegelijk wordt gekeken. Slechts 5 procent kijkt de American football-strijd alleen.
48 miljoen Amerikanen bestellen eten, 12 miljoen mensen volgen de Super Bowl in een restaurant of bar. Er ‘vliegen’ 1,3 miljard chicken wings doorheen, er wordt 14.500 ton aan chips verorberd en in 3600 ton aan guacamole gedipt.
Hoeveel bier? Cijfers ontbreken. Maar laten we het maar houden op ‘veul’, heul veul’. Met alle consequenties van dien. Anderhalf miljoen Amerikanen, zo rekende de Amerikaanse equivalent van ons Centraal Bureau voor de Statistiek de voorbije jaren steeds uit, melden zich maandagmorgen ziek. 4,4 miljoen mensen komen te laat op hun werk.


Het budget voor de fameuze ‘half-time-show’ van 8 minuten – met Coldplay, Beyoncé en Bruno Mars – is 9 miljoen euro. En wie dat live wil zien in het Levi’s Stadium in Santa Clara moet 5400 euro voor een ticket betalen. Gemiddeld. Een stijging van 17 procent in vergelijking met vorig jaar. En de rek is er nog lang niet uit. Gekkenwerk dus, zoals een speler van Denver Broncos, Britton Colquitt, deze week ervoer. Hij moest 1800 dollar voor het kaartje van zijn twee weken oude baby betalen.
Welkom bij de Super Bowl, één grote, allesverslindende geldmachine die deze dagen op volle toeren draait. Naar verluidt gaat er in totaal acht miljard dollar om bij de Greatest Show on Earth, zoals pauzenummer Madonna het in 2012 omschreef. Een (media)circus van ongekende omvang.
Van de jaarlijkse sportevenementen levert alleen de finale van de Champions League wereldwijd méér tv-kijkers op. Maar die voetbalshow in Europa kan bij lange na niet tippen aan het gelikte showelement en de advertentie-inkomsten van de Super Bowl. Een commercial van dertig tellen kost zondag 4,5 miljoen euro, 150.000 euro per seconde. Dat brengt alleen al op Super Bowl Sunday ongeveer 370 miljoen euro in het laatje voor zo’n 70 à 75 minuten aan advertentietijd rondom en tijdens de finale.
Hieronder de hilarische Super Bowl-commercial van Heinz Ketchup, die afgelopen week werd gelanceerd. De tekst gaat verder onder het filmpje.
Spelregels
Je zou bijna vergeten dat het in het strakke keurslijf van de commercie gaat om sport. Pure sport nog ook. Strijd om de yards, van vier keer een kwartier! Een spel van kracht en tactisch vernuft, van tackles entouchdowns om zo snel mogelijk bij de overkant (endzone) van de tegenstander te komen. Dit zijn de spelregels.Hieronder staat een filmpje met uitleg over de spelregels. De tekst gaat verder onder het filmpje.



Met de chicken wings tussen de tanden en het biertje binnen handbereik zijn tientallen miljoenen ogen zondag gericht op de twee ‘dirigenten’ van Denver Broncos en Carolina Panthers. Voor één dag zijn Cam Newton en Peyton Manning veel belangrijker dan Obama, Hillary of Donald.
Newton (Carolina) en Manning (Denver) zijn de quarterbacks, de strategen bij wie kracht, souplesse en vooral tactisch inzicht samenballen. Ze kennen tientallen aanvalspatronen en moeten de bal onder immense druk van de tegenstanders – type Amerikaanse koelkast – over tientallen meters in een handschoen mikken.(bekijk hier een uitvergroting van de grafiek.)
Voor Newton en Manning wordt het een gevecht in een gevecht, stratego op een sportveld. De verschillen tussen de twee kunnen niet groter. Newton is de jongeling, gek vanmode, 26 jaar oud pas en het toptalent in de VS. De AmerikaanseMemphis, zeg maar. Hij wordt zaterdag vrijwel zeker verkozen tot MVP (most valuable player) van het jaar en speelt zijn eerste Super Bowl. Newton is snel, als passer en loper en maakt, een tikkeltje uitdagend, gekke dansjes na scores, samengevat in deNewton Dab. ‘Look at my Dab!’
En, niet onbelangrijk in het Amerika van nu, Newton is zwart. Dat is normaal voor een veldspeler in het American football – 70 procent is Afro-Amerikaans – maar bijzonder voor een quarterback. In de hele Super Bowl-historie wonnen slechts twee zwarte quarterbacks de Super Bowl, Doug Williams in 1988 (Washington Redskins) en Russell Wilson in 2014 (Seattle Seahawks).

Manning daarentegen is de routinier (39), blank en doorgewinterd in de National Football League, een klassieke American football-speler die passt met het gemak van een tafeltennisslag: uit de losse pols. Hij breit record aan record en speelt zondag zijn vierde Super Bowl én zijn allerlaatste wedstrijd uit zijn carrrière. Manning won in 2007 als speler van Indianapolis Colts en verloor de Super Bowl in 2010 (Colts) en 2014 (Broncos). Waar Newton danst en huppelt, blijft Manning verre van gekkigheid. Hij is als die onberispelijke huisvader die op zaterdag keurig het gazon maait.
Vooral op die tweestrijd kan de American football-wereld niet wachten. Zondagavond is het zover. Het duel is in de nacht van zondag op maandag live te zien bij FOX Sports, vanaf 01.00 uur. Komt dat zien! (Bekijk hier een uitvergroting van de grafiek van hieronder.)
Bron : AD.nl