Geloof in Natio neemt af na laatste teleurstelling

Het vertrouwen in de Natio-slogan¬†‚ÄėBribi na krakti‚Äô¬†is aan het afnemen. De Surinaamse aanhang zag haar geliefde nationale mannen voetbalselectie wederom teleurstellen. Het ‚Äėhuwelijk‚Äô is aan het wankelen gebracht na de recente teleurstelling dinsdag in en tegen Cuba; 0-1 nederlaag. Vier dagen eerder ontsnapte het nationaal team nipt aan blamage tegen Grenada, drie minuten v√≥√≥r het einde van de reguliere 90 minuten. Met een beetje geluk werd het 1-1. Plaatsing voor mogelijke deelname aan de 48ste editie van de Copa Am√©rica (Zuid-Amerikaans voetbalkampioenschap) volgend jaar in de Verenigde Staten van Amerika lijkt nu een utopie. De algemene reacties op met name socialmediaplatform Facebook spreken boekdelen. Enkele ‚Äėdie hard‚Äô fans gaan zelfs een stapje verder door te stellen dat die hele WK-droom terzijde kan worden gelegd. Zij zijn van mening dat als je niet eens van landen als Puerto Rico, Grenada en Cuba kan winnen, je niet thuis hoort bij grote toernooien.

Natio maakt ondanks de nederlaag tegen Cuba weliswaar nog kans, maar dan zullen de laatste Nations League A groepswedstrijden tegen Ha√Įti (12 oktober) en Grenada (15 oktober) thuis in winst moeten worden omgezet. Het is dan duimen dat de resultaten van overige groepsgenoten gunstig uitvallen, opdat plaatsing voor de kwartfinale van het regionaal toernooi nog haalbaar is. Bij plaatsing voor de knock-outronde maken grootmachten Verenigde Staten van Amerika, Mexico, Costa Rica en Canada hun opwachting op de nummers 1 en 2 van groep A en B Nations League A. De winnaars van de kwartfinale plaatsen zich meteen voor de Copa Am√©rica, terwijl de verliezers in een play-offwedstrijd nog voor twee beschikbare plekken zullen strijden.

tromoto nv

Hoop van korte duur                                                                                                                                                                          Met de permanente aanstelling van Aron Winter begin dit jaar en later de toevoeging van Henk ten Cate als assistent, nam het enthousiasme rondom Natio enorm toe. Begrijpelijk, gelet op de verdiensten van het duo binnen de voetballerij op het hoogste niveau. De kennis van het duo schijnt echter op het veld maar niet tot uiting komen.

Nicaragua september vorig jaar was de laatste tegenstander die aan Natio’s zegekar (2-1 zege) werd toegevoegd. Sindsdien bleven de nodige successen uit met het team bestaande uit professionele spelers.
Ook met lokaal geselecteerde spelers bleven de resultaten enigszins uit. November vorig jaar werd tijdens een friendly met 1-3 verloren van Frans-Guyana. Enkele dagen later werd in het ABCS-toernooi Bonaire met 4-1 verslagen, waarna van het gastland Curaçao in het slotstuk na een 2-2 eindstand, met strafschoppen werd verloren.

Het treffen op 23 maart in Concacaf Nations League A verband seizoen 2022-2023 tegen Mexico in het Franklin Essedstadion gaf de Surinaamse aanhang weer een sprankeltje hoop. Weliswaar werd met 0-2 verloren, maar het vertoonde spel en strijdlust deed ‚ÄėBribi na krakti‚Äô weer leven. Op 17 juni tegen het op papier minder sterk geachte Puerto Rico ging het totaal mis. Op het spel stond kwalificatie voor de Gold Cup. Natio speelde 0-0 tegen het Spaanssprekend eiland om vervolgens middels strafschoppen eruit gekegeld te worden.¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† Met het spel dat Natio de afgelopen 3 wedstrijden heeft laten zien zijn de vraagtekens rondom het¬†diasporaproject¬†groter geworden. Er waren hoge verwachtingen gecre√ęerd met de komst van spelers met Surinaamse roots. Het was een lang verwachtte wens, die terug gaat naar de tragische vliegtuigramp op 7 juni 1989, waarbij 15 spelers van het Kleurrijk Elftal omkwamen. Deze wens ging met het debuut van Nigel Hasselbaink, als eerste diasporaspeler die voor Suriname mocht uitkomen, in vervulling. De aanvaller droeg meteen een steentje bij aan de historische plaatsing van Natio voor haar eerste Gold Cup in 2019 met een team bestaande uit overwegend lokale talenten. Sindsdien committeerden meerdere profvoetballers met Surinaamse roots zich aan dit avontuur.

Van¬†Dean Gorr√©¬†tot Stanley Menzo en nu Winter is steeds voorgehouden dat dit project een proces is. De thuisaanhang hield ook daarmee rekening, maar haar geduld lijkt na opeenvolgende teleurstellingen op te raken. Zij kan de pijn van de WK-kwalificatie uitschakeling in 2021 aan de hand van Canada (0-4 nederlaag), niet kunnen kwalificeren voor de Gold Cup 2023, mogelijk niet plaatsen voor de Copa Am√©rica en degradatie naar League B niet langer verdragen.Het roer moet omgegooid worden op bestuurlijk vlak bij de Surinaamse Voetbalbond (SVB). Bestuurders moeten zich doelgericht gaan bezighouden met het maken van beleid om voetbal in Suriname tot ontwikkeling te brengen. Er is al voldoende talent door slecht bestuur verloren gegaan of kwijtgeraakt. Teren op andermans werk (zie diasporaspelers opgeleid door de Nederlandse voetbalschool) is geen beleid maken. Daarnaast moet het gehele Natio-project op de operatietafel worden gelegd en worden ge√ęvalueerd.

Alle betrokken partijen zullen de koppen bij elkaar moeten zetten om het geloof en vertrouwen van het Surinaams volk weer te herwinnen.
Mogelijk kan de volgende maand die ‚ÄėBribi na krakti‚Äô en ‚Äėwi e bribi in Natio‚Äô weer herleven.

Key News

Share article

Latest articles