Georginio Wijnaldum de terechte winnaar van de Gouden Schoen

Georginio Wijnaldum (24) is winnaar geworden van de Gouden Schoen. De aanvoerder van de landskampioen is een waardig opvolger van Daley Blind, die vorig seizoen met de hoofdprijs in zijn koffer richting het Manchester United van Louis van Gaal vertrok.

Ook de scoringsdrift van de in Rotterdam geboren Wijnaldum met 14 doelpunten mag er zijn. Daarnaast mocht PSV-trainer Phillip Cocu afgelopen week ook nog de Rinus Michels Award in ontvangst nemen als beste oefenmeester van het afgelopen seizoen.

Een week voor de winterstop nam Wijnaldum, die in 2011 de overstap maakte van Feyenoord naar PSV, de koppositie in het klassement over van AZ-middenvelder Nemanja Gudelj (23). Die leidende positie gaf de PSV’er gedurende de rest van het seizoen niet meer uit handen en in de geschiedenis van het Voetballer van het Jaar-klassement werd Wijnaldum zo de 34e winnaar van de Gouden Schoen.

Gudelj

De strijd om de Zilveren en Bronzen Schoen was vooral de laatste weken bijzonder spannend. Ook al omdat de weken op de tweede plaats staande Gudelj die plaats dreigde te verliezen vanwege zijn rode kaart in de uitwedstrijd tegen FC Twente. Uiteindelijk redde Gudelj, die AZ na twee seizoenen gaat verruilen voor Ajax, het op het nippertje met slechts een half punt voorsprong op de nummer drie.

Botteghin

De Bronzen Schoen gaat naar de in S√£o Paulo geboren Eric Botteghin (28). De Braziliaanse verdediger mag zich met FC Groningen de trotse winnaar van de KNVB-beker noemen waardoor de club volgend seizoen in de Europa League uitkomt.

Buitenland

PSV gaat komend seizoen via de Champions League Europa in. Of Gouden Schoen-winnaar Wijnaldum daar nog bij zal zijn, is nog maar de vraag. Hij speelde een zodanig constant seizoen, dat dat in het buitenland niet onopgemerkt is gebleven. Wijnaldum heeft in Eindhoven nog wel een contract tot 2018.

Door het winnen van de Gouden Schoen schaart de aanvoerder van PSV zich in het rijtje van grote voetballers als Johan Cruijff, Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Edwin van der Sar, Jaap Stam, Marc Overmars en Mark van Bommel.

Ook zal zeer binnenkort bekend worden wie als het Talent van het Jaar 2014/2015 door het leven mag. Een prijs die ieder jaar wordt toegekend door een groep van oud-internationals onder leiding van Johan Cruijff.

Bron: Telesport

Share article

Latest articles