Geschorste Issam Asinga neemt advocatenbureau in de hand

PARAMARIBO — Issamade ‘Issam’ Asinga heeft een advocatenbureau ingeschakeld nu ook de contraexpertise op zijn urinemonster positief is. In een persbericht schrijft de Surinaamse Atletiekbond op zijn Facebookpagina dat het advocatenbureau gespecialiseerd is in het onderzoeken van dergelijke gevallen. “Dit bureau zal samen met de atleet en zijn coach nagaan hoe het komt dat de resultaten van de test van 18 juli positief zijn uitgevallen, terwijl alle andere tests vóór en na 18 juli negatief zijn”, aldus de SAB.

Op 10 augustus werd SAB-voorzitter Dennis Mac Donald telefonisch door de Athlete Integrity Unit van World Athletics in kennis gesteld dat Asinga positief was getest op gebruik van een verboden middel tijdens een out-of-competition test thuis. Op basis van die uitslag werd hij met ingang van 9 augustus voorlopig geschorst.

 tromoto nv

Het wachten was op het resultaat van de B-sample, waarvan de analyse dinsdag was. Aangezien ook de contraexpertise positief uitviel blijft, aldus de SAB, de tijdelijke schorsing van kracht. Asinga kan daardoor ook niet meedoen aan de wereldkampioenschappen (19-29 augustus) in Budapest, Hongarije. De sprinter heeft op 11 augustus op zijn Instagrampagina ontkend ooit doping te hebben gebruikt.

Mac Donald, die wel is afgereisd naar Hongarije heeft volgens het persbericht van de SAB woensdag in Budapest gesproken met Brett Clothier, hoofd van de Athletics Integrity Unit van World Athletics, over de vervolgstappen. Indien de schorsing definitief wordt, is het – geheel in lijn met eerdere dopingvergrijpen – zo dat prestaties van Asinga zullen worden geschrapt en zal hij medailles terug moeten geven.

Bij zijn eerste toernooi onder de Surinaamse vlag won Asinga zowel op de 100 als 200 meter goud voor Suriname tijdens de Zuid-Amerikaanse kampioenschappen in Brazilië. Op het koningsnummer liep hij een nieuw U20 wereldrecord, terwijl hij op de dubbele afstand een nieuw Zuid-Amerikaans record liep. De sprinter werd vanwege zijn prestaties uitgeroepen tot de beste mannelijke atleet van de kampioenschappen.

Dwtonline.com

Share article

Latest articles