Gouden wissel Origi bezorgt Belgen late overwinning

België had lang veel moeite met Rusland, maar door een late goal van invaller Divock Origi won de ploeg toch van Rusland. Daardoor zijn de Belgen zeker van een plek bij de laatste zestien.

De Belgische bondscoach Marc Wilmots had naar aanleiding van de moeizame 2-1 winst op Algerije in de eerste groepswedstrijd geen halve maatregelen genomen. In de rust van dat duel had hij zijn spelers bij een 0-1 achterstand al voorgehouden dat de reservebank de mate van het Belgische succes zou bepalen, tegen Rusland bewees hij dat hij volledig achter die stelling staat.

Zo werd ex-Ajacied Jan Vertonghen geslachtofferd ten faveure van een oud-ploeggenoot in Amsterdam: Thomas Vermaelen. Marouane Fellaini en voormalig PSV’er en FC Utrecht-speler Dries Mertens (met ieder een goal tegen Algerije goud waard voor BelgiĂ«) mochten vanaf het begin spelen: zij vervingen Moussa DembĂ©lĂ© en Nacer Chadli, twee andere Belgen met een verleden in de Eredivisie.

Na iets meer dan een halfuur mocht Vertonghen overigens alsnog opdraven. Vermaelen kreeg in de warming-up al last van zijn knie, maar moest de strijd uiteindelijk staken met een hamstringblessure. Op dat moment had met name Mertens zich aan de rechterkant een aantal keren op positieve wijze laten gelden, zoals hij dat in de gehele eerste helft deed, terwijl Rusland via Viktor Fayzulin een schot losliet richting keeper Thibaut Courtois. Gescoord werd er voor de pauze evenwel niet, ondanks een reuzenkans op slag van rust van Aleksandr Kokorin. Zijn kopbal ging maar net naast.

Bitter
Na rust gingen de Russen op jacht naar de overwinning, maar de tegenvallende Rode Duivelshielden vrij eenvoudig stand. Met nog twee wissels, spits Divock Origi voor de wederom onzichtbare Romelu Lukaka en Kevin Mirallas voor Mertens, leek Wilmots aanvallend nog iets te willen forceren, maar daar bleek op het veld maar bitter weinig van.

Thomas Vermaelen (links) begon in de basis ten koste van Jan Vertonghen (rechts), maar na een halfuur kwam Vertonghen alsnog voor de geblesseerd geraakte Vermaelen.
Thomas Vermaelen (links) begon in de basis ten koste van Jan Vertonghen (rechts), maar na een halfuur kwam Vertonghen alsnog voor de geblesseerd geraakte Vermaelen.

Met de driepunter tegen Algerije op zak probeerde België de 0-0 vooral vast te houden, terwijl de Russen (in het eerste duel 1-1 tegen Zuid-Korea) een overwinning nodig hadden om voor het eerst in de historie de tweede ronde op een WK te bereiken. Als Sovjet-Unie lukte de ploeg dat al wel, maar sinds 1994 niet meer. In 1998, 2006 en 2010 wist Rusland zich niet eens te plaatsen, terwijl in 1994 en 2002 de groepsfase het eindstation was.

Gouden wissel
Lang leek Rusland genoegen te moeten nemen met een punt, maar twee minuten voor tijd ging het zelfs helemaal mis voor de ploeg van Fabio Capello. Het was invaller Origi die, op aangeven van Hazard, de even onverdiende als door de Belgen luidbejubelde 1-0 binnenschoot. Zo was het dus wederom een invaller die het deed voor België, dat door de overwinning zeker is van de volgende ronde.

Zo lijkt Wilmots de Russen opnieuw dwars te zitten. Op het WK van 2002 was de huidige bondscoach van de Belgen nog speler en schoot hij in de laatste groepswedstrijd tussen beide landen de beslissende 3-1 binnen (het duel eindigde uiteindelijk in 3-2). Daardoor ging destijds niet Rusland maar België naar de achtste finale.

Nu moet Rusland nog vol aan de bak om de laatste zestien wél te halen. België leidt Groep H met zes punten uit twee duels en gaat door, Rusland staat op één uit twee. Zuid-Korea (ook een punt) en Algerije (nul punten) hebben pas één groepsduel gespeeld en treffen elkaar later op de zondag.

vi.nl

Share article

Latest articles