Grensrechter uit ’Team Makkelie’ gezet: blunder met Cristiano Ronaldo kost Mario Diks plek op EK

AMSTERDAM – Danny Makkelie heeft zijn assistent-scheidsrechter Mario Diks uit ’Team Makkelie’ gehaald voor het aankomende EK voetbal. De directe aanleiding is de fout die Diks onlangs maakte bij de interland tussen Servië en Portugal (2-2), waarbij hij een op het oog glaszuivere treffer van Cristiano Ronaldo over het hoofd zag. Het gewraakte moment was de druppel die de emmer deed overlopen, maar er was intern al langer ontevredenheid over het functioneren van Diks.

Diks was zes jaar lang assistent van Makkelie. Een half jaar geleden moest hij zijn positie als eerste assistent al inleveren ten faveure van Hessel Steegstra. Door het vertrek van Diks uit ’Team Makkelie’ is reserve Jan de Vries doorgeschoven en tweede assistent geworden. In deze samenstelling kwam ’Team Makkelie’ recent al in actie bij FC Emmen-RKC Waalwijk en FC Utrecht-Feyenoord. Ook bij het Europa League-duel tussen Villarreal en Dinamo Zagreb op donderdag zal Makkelie geassisteerd worden door Steegstra en De Vries.

 

In een interview met Omrop Fryslan gaf Diks dinsdag uiting aan zijn teleurstelling. „Dit is voor mij een zeer, zeer grote teleurstelling zo vlak voor het EK. Op woensdag 31 maart heb ik van Makkelie te horen gekregen dat hij met een andere assistent verder wil, omdat het vertrouwen in onze samenwerking weg is. Ik had echt gehoopt op meer steun, begrip en vertrouwen na de succesvolle samenwerking de afgelopen jaren.”

De Nederlandse arbitrage kwam eind maart in de slotseconden in Belgrado in grote problemen.

Ronaldo leek bij een 2-2 stand zijn ploeg alsnog aan de overwinning te helpen. Verdediger Stefan Mitrovic haalde de inzet van de Portugese aanvoerder nog wel uit het doel, maar in herhalingen van de tv-beelden was te zien dat de bal de doellijn had gepasseerd.

Door het ontbreken van doellijntechnologie kreeg Makkelie echter geen signaal binnen en omdat zijn assistent Diks niet opmerkte dat de bal de doellijn was gepasseerd, kende hij geen doelpunt toe.

Ronaldo reageerde furieus op de Nederlandse arbitrage. Makkelie gaf hem de gele kaart wegens fel protesteren. Kort daarna volgde het eindsignaal en beende de sterspeler van Juventus woedend van het veld. Zijn aanvoerdersband wierp hij boos weg.

Servië en Portugal staan in groep A nu beide op 4 punten. In dezelfde poule verloor Ierland in Dublin pijnlijk van Luxemburg: 0-1. Servië speelt dinsdag uit tegen Azerbeidzjan en Portugal komt in en tegen Luxemburg in actie.

Telesport

Share article

Latest articles