Grote verslagenheid bij heengaan Reggy Mettendaf

PARAMARIBO РDe verslagenheid is enorm en op social media wordt vol ongeloof door teamgenoten maar ook oud-rivalen gereageerd op het nieuws dat Reggy Mettendaf er niet meer is. De oud-basketballer van Yellow Birds, die donderdag zijn vijftigste jaardag vierde, is zaterdag zes uur Nederlandse tijd overleden in Nederland.

Mettendaf heeft jaren gespeeld voor Yellow Birds, maakte tussendoor tijdelijk de overstap naar De Arend met wie hij semikampioen werd in de hoofdklasse, voordat hij terugkeerde bij de Gele Vogels. Andy Hooghart plaatste op de¬†Facebookpagina van De Arend een bericht van het overlijden. “Un las wan¬†echte¬†point-guard“, roemt hij Mettendaf. “Reggy is √©√©n van de topspelers geweest die in de jaren tachtig in de finale heeft gestaan tegen SNL. Wij wensen de totale basketbalgemeenschap, Yellow Birds, de familie en vrienden heel veel sterkte toe. R.I.P Reggy.”

Met Yellow Birds werd Mettendaf als captain in de beginjaren negentig¬†back-to-back¬†basketbalkampioen van Suriname. “Binnen Yellow Birds zijn we ontzettend geschokt door de dood van Reggy”, reageert hoofdklassecoach Marciano Zalman tegenover¬†de Ware Tijd. Hij heeft met Mettendaf samengespeeld en werd later zijn coach. “Ik ben heel erg geschrokken van het bericht en ben heel erg geschokt, ook omdat ik eigenlijk pas drie dagen terug hoorde dat hij heel erg ziek was. Te bedenken dat hij eergisteren vijftig jaar is geworden”, verzucht hij.

Zalman vertelt dat speciaal voor die gelegenheid wat oud-leden van Yellow Birds een video felicitatieboodschap hebben opgenomen op een mobieltje en voor hem hebben gestuurd. “Niet wetende dat hij toen in het ziekenhuis was en dat het zo ernstig was … Waarschijnlijk was dat onze laatste groet aan Reggy”, beseft Zalman.

De coach koestert zowel op als buiten het veld leuke herinneringen aan Mettendaf. “Wat je Reggy moet meegeven is dat hij beschikte over ontzettend veel durf. Hij was niet √©√©n van de grootsten maar ging niets en niemand uit de weg.¬†In zijn spel was hij ontzettend aanvallend ingesteld. Daarnaast beschikte hij over een vreselijk goede techniek; hij was een goede¬†ball handler. Wat hem zo gevaarlijk maakte is dat hij ook een fantastische¬†three-point shot¬†had”, blikt Zalman terug.

De twee hebben samengespeeld. Zalman was toen de captain. “Je kon altijd op hem rekenen. Reggy was een harde werker. Hij sprak niet veel, voor hem was het gewoon doen. Dat was hij; een ‘doener’, een¬†fighter. Voor hem was een wedstrijd nooit verloren.” Toen Zalman – na het vertrek van Franklin Esajas – coach werd, volgde Mettendaf hem op als captain. “Met dezelfde bevlogenheid heeft hij altijd het team geleid. Hij was er voor zijn medespelers, hij was echt een leider op het veld. Het mooie is dat hij zo klein was, maar zijn gezag straalde hij wel uit naar alles en iedereen”, zegt Zalman met een lach.

Ook buiten het veld waren er goede en leuke momenten met Mettendaf. “Bij Yellow Birds zijn we een grote familie en Reggy was daar deel van. Bij jaardagen en uitjes of wat dan ook, hij was altijd aanwezig toen hij hier in Suriname was.¬†Reggy was echt een deel van de groep. Trouwens dat is ook het imago van Yellow Birds. Als je eenmaal bij Yellow Birds bent, als je eenmaal een echte Yellow Birds-people¬†bent, dan ga je er niet meer uit. Dat was Reggy. Reggy is iemand die de basketballerij, de vereniging Yellow Birds en mij mooie herinneringen nalaat.”

Nadat hij zijn loopbaan be√ęindigde, vertrok Mettendaf met echtgenote Marilyn Mettendaf-Gemert naar Nederland. Hij laat haar, zijn dochter Janelle en zoon Myron na.

Dwtonlin.com

Share article

Latest articles