QN Sport+ Television N.V.

Halldorsson: ‘Sprookje IJsland verfilmen’

De voetbaldroom van kwartfinalist IJsland gaat vanavond in het Stade de France van Saint-Denis verder. Daar wacht gastland en topfavoriet Frankrijk. “Het EK is voor IJsland al geslaagd, maar we leggen onszelf druk op’’, zegt IJsland-keeper Hannes Thor Halldorsson.

Je bent doelman van NEC, raakt geblesseerd en bij terugkomst ben je verdrongen onder de lat. Dat was het verhaal van Halldorsson het afgelopen seizoen, waarna hij zich liet verhuren aan het Noorse Bodo Glimt om in vorm te raken voor het EK.

 Manuel Neuer

Het is dezelfde Halldorsson die zich momenteel aan het meten is met giganten als Manuel Neuer en Gianluigi Buffon, respectievelijk de Duitse en Italiaanse sluitposten die al jaren domineren onder de lat. Halldorsson steekt ze de loef af als het gaat om de doelman met de meeste reddingen op dit EK.

“Als ik daar aan denk, verschijnt er een lach op mijn gezicht. Ongelofelijk’’, glimlacht Halldorsson. Dat hij zijn moyenne heeft te danken aan het feit dat IJsland iedere wedstrijd onder vuur ligt en dat hij wel in alle vier de duels een doelpunt heeft moeten incasseren neemt hij voor lief.

“Wat wij presteren is volgens veel IJslanders de grootste sportprestatie in de vaderlandse geschiedenis en daarnaast verdient het bereiken van de kwartfinale een plek in de algehele historie van IJsland als je het mij vraagt.’’

Het sprookje van de baardmannen uit het uiterste noorden van Europa begon met een 1-1 gelijkspel tegen het inmiddels voor de halve finale geplaatste Portugal, waarna aanvoerder Cristiano Ronaldo zijn onvrede uitte over het spel van IJsland met woorden als ‘laf’ en ‘bekrompen’.

‘Ronaldo respectloos’

“Respectloos wat Ronaldo zei. IJsland heeft maar weinig voetballers, laat staan sterren. Wij moeten het samen doen en dat doen we als echte vrienden. We spelen met hart en ziel voor ons land. Als dat geen goede manier van voetballen is, dan weet ik het ook niet meer.’’

In tegenstelling tot de Portugezen oogst IJsland overigens veel lof. Zeker na de 1-2 zege tegen Engeland in de achtste finale. Na die historische overwinning werd het Halldorsson allemaal te veel. De keeper liep naar zijn huilende vader op de tribune en er volgende een innige omhelzing.

Hollywood

“Hij heeft veel voor mij betekend in mijn leven en is nog gekker van voetbal dan ik’’, vertelt Halldorsson die naast het keepersvak ook het beroep van filmregisseur uitoefent. “Ik weet nog niet of ik dit verhaal ga verfilmen, maar het voelt momenteel alsof ik in een script van Hollywood ben beland. Dus iemand moet er wat mee gaan doen!’’

Frankrijk

De film draait vanavond verder met de kwartfinalewedstrijd tegen Frankrijk. “Alle druk ligt bij Frankrijk. Ons EK is al een succes. Toch leggen we onszelf druk op, want we krijgen opnieuw een unieke kans. We zouden gek zijn als we die laten liggen. Frankrijk is een ploeg met grote spelers en heeft weinig zwakke plekken in mijn ogen. Toch weet ik dat we ze kunnen verslaan, omdat we al hebben laten zien tot grootse dingen in staat te zijn.

Telesport