Hamilton neemt revanche en wint

Het gehoopte duel tussen Lewis Hamilton en Nico Rosberg blijft uit, evenals dat tussen Mercedes en Williams. Hamilton profiteert echter van een fout van Rosberg en verkleint eenvoudig de kampioenschapsachterstand op zijn teamgenoot.

Natuurlijk zijn de ogen bij de start gericht op de beide Mercedes-coureurs, maar het is zeker zo interessant om te zien wat het door Mercedes gevreesde Williams-duo kan doen. Een perfecte start lijkt noodzakelijk voor een stunt. Die perfecte start blijft uit. Voor Williams – Bottas valt terug naar p11! – , maar ook voor Lewis Hamilton. De polesitter valt terug naar de vierde plaats. Grootste verrassing is Kevin Magnussen, die zichzelf vanaf p5 naar de tweede plaats katapulteert.

De Deen staat echter direct onder druk van Felipe Massa. De Williams is de snelste bolide in een rechte lijn, maar Magnussen weet zich vier ronden lang breed genoeg te houden. Als Massa er dan uiteindelijk voorbij rijdt, volgt Hamilton eenvoudig in zijn spoor. De Braziliaan onderstreept vervolgens zijn snelheid door in zijn eerste vrije ronde de snelste tijd te klokken. Hij kijkt dan wel al tegen een achterstand van vier seconden aan. Dat gat wordt gehalveerd op het moment dat Rosberg rechtdoor gaat bij de eerste chicane.

Een ronde later neemt Lewis Hamilton op diezelfde plek het initiatief van de achtervolging over van Felipe Massa. De Mercedes-coureur maakt dankbaar gebruik van zijn DRS-systeem en stuurt zijn bolide buitenom de Williams. De Duits-Engelse renstal ligt dan weer op koers voor een dubbelzege. Verder naar achteren komt Valtteri Bottas langzaam maar zeker naar voren, terwijl nog verder naar achteren Max Chilton zichzelf lanceert over de kerbstones van de Variante della Roggia. Zijn race eindigt in de bandenstapels.

De race kabbelt rustig voort en schreeuwt om een duel tussen de twee Mercedes-kemphanen. Nico Rosberg stopt als eerste van de twee, maar ziet een ronde later Lewis Hamilton weer in zijn spiegels opduiken na diens pitstop. Beiden hebben niks gewonnen, niks verloren. Verliezen doet Rosberg wel als hij opnieuw de eerste chicanes afsnijdt. De Duitser kiest onder druk van Hamilton de alternatieve, maar langzamere route en geeft daarmee de leiding aan Hamilton. Niet veel later voegt Fernando Alonso zich bij het rijtje verliezers. De publiekslieveling zet zijn auto stil aan het eind van het rechte stuk. Daarmee is de eerste uitvalbeurt en het eerste nulresultaat van het jaar een feit.

Kevin Magnussen heeft zich na zijn goede start knap in de top weten te handhaven en laat zien niet terug te deinzen voor een flikke knokpartij, hetgeen hem duur komt te staan. In gevecht met Valtteri Bottas houdt hij de Fin in de ogen van de wedstrijdleiding te hardhandig van zich af. Een tijdstraf van vijf seconden doet al zijn pogingen zijn positie te verdedigen teniet. In datzelfde groepje vinden de meest vermakelijke gevechten plaats. Valtteri Bottas en Daniel Ricciardo staan altijd wel garant voor wat spektakel, maar Jenson Button en Sergio Pérez maken de race de moeite van het kijken waard.

Verder naar voren doet Hamilton wat hij moet doen. Hij handhaaft eenvoudig zijn voorsprong van vier seconden en rijdt onbedreigd naar de zege. Rosberg maakt er een dubbelzege van voor Mercedes en kan alleen zichzelf iets verwijten. Felipe Massa rijdt een onopvallende race, maar ziet die wel beloond met zijn eerste podiumplaats van het jaar. Valtteri Bottas stuurt zijn Williams naar de vierde plaats, vóór het Red Bull-duo Ricciardo/Vettel. Magnussen, Pérez, Button en Räikkönen maken de toptien compleet. De laatste drie schuiven echter een plekje op na de tijdstraf van Magnussen.

formule1.nl

Share article

Latest articles